mišljenje stručnjaka

Runjić: Zapljena ruske privatne imovine nije legalna

18.02.2023 u 09:50

Bionic
Reading

Zapljena ruske privatne imovine nije legalna, a moguća je samo jedna iznimka kazao je za Večernji list dekan Veleučilišta u Šibeniku Ljubo Runjić pojašnavajući smije li se u drugim državama zaplijeniti imovina ruskih građana

Ne jenjava rasprava o tome može li Švicarska zaplijeniti imovinu ruskih državljana u bankama i novac proslijediti za obnovu napadnute Ukrajine. Radi se o oko 8,1 milijardi dolara koje su "zamrznute" u bankama, navodi dnevnik.

Radna skupina koju je osnovala švicarska vlada tvrdi da ne može jer bi to potkopalo ustavi i pravni poredak, no neki stručnjaci smatraju da se konfiskacija može provesti.

Dekan Veleučilišta u Šibeniku, kaže da je zapljena ruske privatne imovine u Švicarskoj od strane države protivna švicarskom ustavu i zakonima. Članak Saveznog ustava Švicarske Konfederacije 26. jasno, veli, propisuje da oduzimanje ili ograničavanje privatne imovine mora biti u potpunosti kompenzirano.

- Načelo poštivanja privatne imovine za vrijeme oružanih sukoba duboko je, dodaje, ukorijenjeno u međunarodnim odnosima te je postalo dio običajnog međunarodnog prava. Poznati ugovor između Sjedinjenih Država i Velike Britanije iz 1794. (Jay Treaty) u članku 10. jasno određuje da imovina državljana Sjedinjenih Država i Velike Britanije u slučaju rata između tih dviju država ne može biti zaplijenjena, a slične odredbe o zaštiti privatne imovine za vrijeme rata nalaze se, kaže Runjić, i u brojnim drugim međunarodnim ugovorima, piše novinar Večernjeg lista Ivica Beti.

Jahta Irina Vu Izvor: Cropix / Autor: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX