nestali brod

Služba za odnose s javnošću Ališera Usmanova tvrdi da on nije vlasnik jahte Irina VU

27.01.2023 u 21:39

Bionic
Reading

Služba za odnose s javnošću Ališera Usmanova u petak je izvijestila da Usmanov nije vlasnik jahte Irina VU, koja je pod međunarodim sankcijama, a zbog čijeg je isplovljavanja iz hrvatske luke pokrenuto kriminalističko istraživanje nad osam osoba

"Gospodin Usmanov nije vlasnik jahte Irina VU i ni na koji način nije povezan s njezinim nestankom iz hrvatske marine", navode u zahtjevu za ispravak.

Dodaju da su brojni mediji koji su ranije izvijestili o nestanku jahte u međuvremenu objavili ispravke ili isprike zbog pogrešnog izvještavanja o toj temi.

Kriminalističkim istraživanjem o isplovljavanju ruske jahte pod sankcijama "Irina VU" obuhvaćeno je ukupno osam osoba, a četiri su i formalno uhićene, neslužbeno se doznaje u petak poslijepodne dok i dalje traju pretrage prostorija osumnjičenih i prikupljanje drugih dokaza.

Šestero osumnjičenih navodno je sa splitsko-dalmatinskog područja, a dvoje iz Šibensko-kninske županije, čije će tužiteljstvo kasnije voditi slučaj, s obzirom da je jahta pod sankcijama otišla s veza na Murteru.

Od četvero uhićenih troje je članova posade zaplijenjene jahte, dok je četvrti bivši kapetan prethodne posade.

Policija je ranije izvijestila da je, vezano uz isplovljavanje jahte pod sankcijama u listopadu 2022. godine, u tijeku provođenje tzv. dokaznih radnji pretrage doma i drugih prostorija koje koriste osumnjičeni na više lokacija.

Jahta Irina Vu Izvor: Cropix / Autor: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX

Luksuzna jahta "Irina VU" koju su mediji povezivali sa Usmanovom, bliskim prijateljem ruskog predsjednika Vladimira Putina, bila je pod sankcijama EU-a, SAD-a i Velike Britanije te je imala zabranu isplovljavanja.

Bila je usidrena u Betini na Murteru, a potom je doplovila u Dubrovnik od kuda je u listopada isplovila prema Turskoj, prethodno obavivši policijsku i graničnu kontrolu te kontrolu Lučke kapetanije.