ISPLOVILA IZ LUKE U BETINI

Gotova istraga o nestanku ruske jahte Irina VU, policija objavila detalje

28.01.2023 u 13:26

Bionic
Reading

Policija je dovršila kriminalističko istraživanje nad četvero Hrvata nakon nestanka luksuzne ruske jahte iz luke u Betini

'Policijski službenici Policijske uprave šibensko-kninske i Policijske uprave splitsko-dalmatinske, u koordinaciji s Upravom kriminalističke policije Ravnateljstva policije, dovršili su kriminalističko istraživanje nad četvero hrvatskih državljana zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo opisano u članku 15. Zakona o međunarodnim mjerama ograničavanja', izvijestili su iz policije.

'Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je prvoosumnjičeni 58-godišnjak u svojstvu kapetana, unatoč uručenoj Obavijesti o provođenju međunarodnih mjera ograničavanja raspolaganja imovinom, organizirao i angažirao posadu koju su činili drugoosumnjičeni 35-godišnjak (također kapetan), trećeosumnjičeni 50-godišnjak i četvrtoosumnjičena 34-godišnjakinja te dvoje članova posade koji nisu imali saznanja o međunarodnoj mjeri ograničavanj', navodi policija.

Ta posada je u listopadu prošle godine isplovila jahtom 'IRINA VU' sa zastavom Republike Hrvatske. 'Isplovili su van teritorijalnog mora RH, iako je predmetna jahta bila obuhvaćena međunarodnom mjerom ograničavanja raspolaganja imovinom po kojoj nije smjela isploviti iz Brodogradilišta i marine Betina na Murteru gdje je bila čuvana', dodaje se.

'Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, policijski službenici su četvero osumnjičenih predali pritvorskom nadzorniku PU šibensko-kninske, dok su kaznenu prijavu protiv njih podnijeli Općinskom državnom odvjetništvu u Šibeniku', zaključuju iz police.

Jahta Irina Vu Izvor: Cropix / Autor: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX

Luksuzna jahta pod nazivom 'Irina VU' nestala je iz marine Betina na otoku Murteru. Riječ je o jahti u vlasništvu bivše supruge ruskog oligarha Ališera Usmanova, inače bliskog prijatelja predsjednika Rusije Vladimira Putina, koja je bila pod sankcijama Europske unije, SAD-a i Velike Britanije. To znači da je imala zabranu isplovljavanja.

Isplovila je iz marine Betina 6. listopada, a tri dana kasnije, 9. listopada, bila je u turskoj luci Didim, što znači da je prošla policijsku i graničnu kontrolu, kao i kontrolu Lučke kapetanije. Vrijednost te jahte je, prema neslužbenim procjenama, oko pet milijuna eura.

Kako su naveli mediji, na njezino mjestu u Betini uplovila je druga, gotovo identična jahta, koja je, prema izvoru Večernjeg lista, trebala pred javnošću i institucijama fingirati da je 'Irina VU' još uvijek na vezu. Za njom je izdana međunarodna potjernica, a DORH, SOA i međunarodne agencije istražuju kako je jahta završila u Turskoj iako je bila pod blokadom.

Ministar mora Oleg Butković smijenio je tri osobe nakon ovog incidenta. 'Donio sam odluku o razrješenju načelnika sektora za sigurnost plovidbe koji je direktno bio odgovoran javiti lučkim kapetanijama, kao i lučkog kapetana u Šibeniku te voditelja ispostave u Betini. Ti ljudi sigurno to nisu namjerno učinili, ovo je pogreška koja im se dogodila i u tom smislu vjerujem da se to više neće dogoditi jer su sada poduzete mjere što se tiče nadzora tih jahti', rekao je ministar.