MJESECIMA ČEKAJU ODGOVORE

Rumunji nezadovoljni sporošću Vlade oko privatizacije HŽ Carga

19.12.2013 u 13:04

Bionic
Reading

Rumunjska Grampet Grupa nije zadovoljna brzinom kojom se odvija privatizacija HŽ-a Cargo te od Vlade očekuje što skoriju dostavu svih traženih podataka kako bi privatizacijski proces bio što prije okončan, doznaje se iz rumunjske kompanije.

Nadamo se da će hrvatska Vlada ubrzati proces što je više moguće, kaže izvor iz Grampeta te dodaje kako, istina, nema definiranog krajnjeg roka za privatizaciju, ali nad HŽ Cargom konstantno visi mač insolventnosti što bi svakako bila otežavajuća okolnost.

U Grampetu upozoravaju da su još u listopadu, kada im je Vlada dostavila draft privatizacijskog ugovora, zatražili dodatna pojašnjenja te da je odgovor stigao krajem studenoga, ali da ne sadrži odgovore na sva tražena pitanja.

Iz Vladinih krugova, koji ne žele govoriti o detaljima, doznaje se pak da su pregovori u tijeku te da se njihovo okončanje može očekivati uskoro.

Jedna od stvari koje posebno zanimaju Rumunje su podaci o vlasništvu HŽ-a Cargo nad nekretninama, a zatražili su i razjašnjenje statusa tvrtke Agit u privatizacijskom procesu. Pored toga, sporan im je i način zbrinjavanja viška radnika, kao i sudski procesi u kojima sudjeluje HŽ Cargo.

Rumunji ističu kako nema govora o tome da odustaju od HŽ Carga, nego s Vladom žele razjasniti što točno kupuju. Kako su se u javnosti pojavile informacije po kojima je sutra, u petak, "dan D" kada bi Grampet mogao čak odustati, izvor iz Grampeta kaže kako ne zna ništa o tome, ali da Grampet svakako ovih dana očekuju rješavanje preostalih otvorenih pitanja.

"Sada nije prijelomni, ali svakako je važan trenutak", kaže izvor iz Grampeta te dodaje da neće automatski otići čak i ako im se ne svide Vladini odgovori.

Dodaje da je hrvatsko željezničko tržište otvoreno i liberalizirano pa Grampet može na njemu raditi i bez kupnje HŽ Carga, ali da je ulazak u HŽ Cargo bitan dio njegove regionalne strategije.

Tvrtka Ferovia u sastavu Grampet Grupe, izabrana je na natječaju za prodaju 75 postotnog udjela u HŽ Cargu. Prema uvjetima natječaja, kupac HŽ Carga mora preuzeti sve obveze i jamstva od oko 800 milijuna kuna i odmah uložiti 30 milijuna eura u program zbrinjavanja radnika od kojih su neki višak, kao i u obnovu voznog parka.