SMRT VOJNOG ZAPOVJENIKA

Ruhani: Iranski odgovor bit će izbacivanje američke vojske s Bliskog istoka

08.01.2020 u 13:22

Bionic
Reading

Izbacivanje američke vojske iz Iraka i regije bit će krajnji cilj Irana, kao odmazda zbog ubojstva zapovjednika Kasema Sulejmanija, poručio je predsjednik Irana Hasan Ruhani u srijedu

'Sulejmani se borio u herojskim protuterorističkim kampanjama protiv Islamske države, Al Nusre i Al Kaide', tvitao je Rouhani dodajući da bi europske zemlje bile sada u velikoj opasnost da nije bilo napora iranskog zapovjednika.

'Naš konačni odgovor na njegovo ubojstvo bit će istjerivanje svih američkih snaga iz regije', zavjetovao se predsjednik Irana. Ta zemlje je u ranim satima srijede raketirala američke vojne baze u Iraku balističkim raketa kratkog dometa u znak odmazde za ciljeno ubojstvo visokog generala.

Vrhovni iranski vođa ajatolah Ali Hameni opisao je raketni udar kao 'šamar u lice' za Sjedinjene Američke Države (SAD), ali i dodao da napad nije "dovoljan" za uklanjanje "kvarne prisutnosti SAD-a u regiji".

Nekoliko europskih zemalja najavile su djelomične povlačenja postrojbi iz Iraka. Irački parlament donio je neobvezujuću rezoluciju kojom je pozvao sve strane trupe da napuste zemlju, nekoliko dana nakon što je američki dron ubio Sulejmanija u Bagdadu. Washington je Iraku zaprijetio sankcijama ukoliko bude prisiljen napustiti zemlju protiv svoje volje.