ODBILI VLADU

Rudari u Crnoj Gori štrajkaju glađu u zatvorenom oknu

10.05.2013 u 15:15

Bionic
Reading

Radnici nikšićkih Rudnika boksita, njih 30-ak koji prosvjeduju zatočeni u jami na pet kilometara ispod površine zemlje već 14 dana, odbili su u petak ponudu vlade o pozajmici od 320.000 eura, ocijenivši je 'neozbiljnom'

'Iako je situacija u jami izuzetno teška i zdravlje rudara sve gore, oni su odlučni ustrajati u zahtjevu za isplatu sedam zarada. Kako su kazali, i po cijenu života će ustrajati', rekao je Dragan Dubljević, predstavnik sindikata koji je i sam bio zatvoren u jami. Rudari su od srijede prekinuli uzimanje hrane i vode i kontakt s javnošću. Nalaze se na oko pet kilometara od ulaza u okno i nemaju dovoljno zraka. Uvjeti u jami, koja je prije tri godine zatvorena, izuzetno su teški. Vlaga je velika, zidovi se obrušavaju, temperatura je dva stupnja.

Prema riječima Dubljevića, sindikat je svjestan izuzetno teške situacije koja se pogoršava iz minuta u minutu, a rudari pozivaju predstavnike vlade da u jami razgovaraju o daljnjim koracima. Iz vlade je priopćeno da je ona učinila sve što je bilo u njenoj moći, a da će za sve eventualne posljedice po zdravlje rudara snositi odgovornost oni sami i njihov sindikat. Rudari su ranije tražili isplatu rujanske plaće i po 250 eura od listopadske, uz jamstvo za ugovor s partnerom iz Mađarske, a sada traže isplatu svih sedam zaostalih plaća i hitno pokretanje proizvodnje.

U tvrtki je zaposleno 314 radnika, a za isplatu jedne neophodno je osigurati oko 240 tisuća eura. Njima se usto duguju još tri sporne zarade iz razdoblja prosvjeda rudara ispred upravne zgrade poduzeća 2010. godine. Vlasnik Rudnika boksita, Centralno-europska aluminijska kompanija (CEAC), proizvodnju je zaustavio u studenome 2011. godine.