ČUDO U KINI

Rudar proveo 17 godina ispod zemlje i ostao živ!

27.05.2014 u 14:57

Bionic
Reading

Grupu rudara iz zapadne pokrajine Xinjiang u Kini zateklo je nevjerojatno iznenađenje kada se u oknu na mjestu iskopavanja otvorio tunel koji je bio dio starog rudnika, napuštenog prije 17 godina nakon potresa koji je izazvao kolaps tog rudnika, prenosi Dnevni avaz

Dok su istraživali galerije, naišli su na Cheung Waija, 59-godišnjaka koji je preživio nesreću 1997. godine. U vidno lošem stanju, hitno je odveden u bolnicu gdje će se obaviti potpuna procjena njegovog fizičkog i mentalnog stanja narednih tjedana, prenosi Dnevni avaz.

Wai je 17 godina proveo zarobljen u oknu rudnika s tijelima 78 svojih mrtvih kolega, nakon potresa magnitude 7,8 po Richteru koji je pogodio regiju i izazvao nesreću u rudniku prilikom čega se urušila potporna drvena konstrukcija. Gospodina Cheunga je spasilo to što su neki ventilacijski kanali i dalje ostali povezani s površinom, što mu je omogućavalo dotok čistog zraka.

Uspio je preživjeti zahvaljujući zalihama riže i vode koje su se nalazile u podzemnim skladištima za hitne slučajeve, ali i loveći štakore, kao i prikupljanjem velike količine jedne vrste mahovine, što je za njega predstavljalo jedini izvor vitamina. Iako je patio od velikog fizičkog i mentalnog stresa, ipak je uspio dostojanstveno sahraniti sve svoje kolege te je na taj nesebičan čin potrošio gotovo godinu dana.