EKSKLUZIVNA POGREŠKA

Romney se osramotio s desnicom na srcu

08.02.2012 u 10:48

Bionic
Reading

Američki mediji dohvatili su se čudne navade Mitta Romneyja, izglednog republikanskog protukandidata Baracku Obami na predsjedničkim izborima u studenom 2012., koji u kampanji redovito ponavlja da su Amerikanci jedini narod koji stavlja ruku na srce dok svira himna

'Mi smo jedini narod na Zemlji koji stavlja ruku na srce za vrijeme izvođenja nacionalne himne. To je od nas zatražio FDR (Franklin Delano Roosevelt), u čast krvi koju su u dalekim krajevima prolijevali naši sinovi i kćeri', ponavlja bivši guverner Massachusettsa na svojim predizbornim skupovima.

Tvrdnja da je polaganje desnice na srce uz prve taktove himne američki ekskluzivitet, jednostavno je pogrešna, piše Washington Post, dodajući da bi Romney, koji je bio šef organizacije Olimpijskih igara 2002. u Salt Lake Cityju, morao znati da i sportaši slušaju nacionalne himne s dlanom na srcu.

Kompromitiranje Obame

No problematičan je i drugi dio Romneyjeve tvrdnje, da je bivši američki predsjednik Roosevelt institucionalizirao taj običaj, čija povijest ima više zajedničkog s tradicionalnom američkom prisegom zastavi nego s nacionalnom himnom.

Romneyjev glasnogovornik ostao je nijem na pitanje zašto Romney iskrivljuje činjenice. Washington Post smatra da taj predsjednički kandidat želi ubiti dvije muhe jednim udarcem: probuditi patriotski sentiment i podsjetiti birače da Barack Obama u predsjedničkoj kampanji 2008. jednom prilikom nije stavio ruku na srce za vrijeme himne.

Obama je naknadno rekao da je još u djetinjstvu naučio da ruka ide na srce uz prisegu zastavi, a u slučaju himne takva gesta prepuštena je slobodnoj volji.

Zakon ne obvezuje civile da polože desnicu na srce

Istini za volju, prema američkom Zakon o zastavi dlan treba položiti na srce u oba slučaja, no jezik zakona je sugestivan, a ne obvezujući. Drugim riječima, Obama se nije povinuo patriotskom običaju, ali za nestavljanje ruke na srce tijekom izvođenja himne nisu predviđene zakonske sankcije.

Pozdrav američkoj zastavi 1941. godine

Zakon o zastavi usvojen je za vrijeme Rooseveltovog predsjedništva, no čini se da FDR nije imao puno s tim, a običaj nije demonstrirao počast krvi Amerikancima koji su ginuli u inozemstvu, piše Post. Problem je bio u tome što je pozdrav koji se do tada tradicionalno vezao uz prisegu počeo napadno sličiti nacističkom pozdravu — a SAD je tada bio u ratu s Njemačkom.

Prisega zastavi uz ispruženu desnicu

Francis Bellamy, koji je tekst prisege napisao 1892. godine, usput je sastavio i dodatne instrukcije za izvođenje prisege pa su se tako mali Amerikanci desetljećima obučavali da zastavu pozdravljaju ispruženom desnicom.

Nakon što su nacisti i fašisti usvojili napadno sličan pozdrav, pojedini školski okruzi, osobito u New Yorku, pobunili su protiv izvođenja Bellamyjevog pozdrava, objasnio je Richard J. Ellis, profesor na sveučilištu Willamette. 

Polupani lončići

Neki okruzi odrekli su se Bellamyjevog pozdrava, ali pravi problem nastao je tek nakon što je američki Kongres u lipnju 1942. usvojio zakon kojim se naređuje Bellamyjev pozdrav uz prisegu. Okruzi su se otvoreno usprotivili zakonu, koji su podržale i članice organizacije 'Kćeri Američke revolucije', krvne nasljednice revolucionara iz 18. stoljeća, buneći se protiv mijenjanja američke tradicije.

Konačno, Kongres je šest mjeseci kasnije popustio i ozakonio novi pozdrav, tzv. 'ruku na srcu', koji se tobože pripisuje bivšem predsjedniku Abrahamu Lincolnu. Rooseveltova uloga, ako je uopće ima, bila je minimalna - on je, uostalom, potpisnik prvog zakona koji je propisao izvođenje Bellamyjevog pozdrava uz prisegu.

Romney je, zaključuje Washinton Post, u ovom slučaju potpuno polupao lončiće.