JAGMA ZA ŠKOLSKIM KNJIGAMA

Roditelji na rubu živaca prijetili prodavačicama

03.09.2009 u 20:24

Bionic
Reading

Ovo je katastrofa. Totalan kaos - najčešće se danas moglo čuti ispred knjižara i unutar njih u cijeloj Hrvatskoj. Nekoliko tisuća roditelja navalilo je zajedno s djecom u knjižare da bi svojim klincima kupili školske knjige za novu školsku godinu. Nastava počinje za nekoliko dana

Svi roditelji koji su danas krenuli po knjige imaju istu priču. Prvo su dva sata čekali u redu ispred knjižara u centru grada. Kada bi došli za pult, shvatili bi da dio knjiga i radnih bilježnica u knjižari ne postoji ili su totalno rasprodane. Prvotno strpljenje zamijenili su šok i nevjerica. Kreću prema drugoj knjižari, no nažalost ponovno proživljavaju iste scene, piše Jutarnji list.

'SDP dezorijentiran'

Ministarstvo znanosti odbacilo je kritike SDP-a u vezi s udžbenicima,te je istaknulo kako su oni i dalje besplatni za najugroženijekategorije učenika. 'Čini se da je dezorijentiranost za koju je SDPoptužio Vladu RH i resorno Ministarstvo, prije svega prisutno u samomSDP-u, koji je još u travnju ove godine tvrdio da besplatni udžbenicinisu prioritet. Navedeni tekst kojeg potpisuje zastupnica MarijaLugarić može se još uvijek pronaći na službenim internetskim stranicamaSDP-a', poručuju iz resornog ministarstva.

'Jako sam ljuta jer se sve moglo drugačije organizirati. Ovo mi je treća knjižara. Zašto nismo mogli naručiti sve knjige preko škole, tako da moju djecu udžbenici čekaju spremni na školskim klupama? Isto tako, nije mi jasno zbog čega četiri knjige iz hrvatskog ili fizike ili, pak, vjeronauka. Luda sam već. Valjda ću kupiti knjige do 16 sati. Do tada bi već trebala biti na poslu', ogorčena je bila Ruža Babić, kojoj su u 30-metarskom redu ispred Školske knjige u Bogovićevoj ulici društvo pravili kći Maja i sin Filip.

Tko je kriv za kaos, za izgubljene sate i silnu nervozu roditelja? Knjižari s kojima smo razgovarali spremno optužuju velike izdavače koji im, kažu, još nisu isporučili naručene i unaprijed plaćene udžbenike.

Većina manjih knjižara, navode, naručila je udžbenike i pritom od roditelja uzimala polog, ali neki od njih još danas nisu dobili potrebne knjige. Tvrde da im se, kad zovu izdavače, odgovara da se još ne zna kada će im knjige biti isporučene.

'Mi naprosto ne možemo doći do knjiga, a narudžbe smo poslali još prije više od deset dana', kaže ogorčena zaposlenica jedne knjižare koja želi ostati anonimna. Kaže da je u njihovim knjižarama više od tri tisuće roditelja rezerviralo udžbenike, a još ne mogu do njih.

'Jedan je otac danas u našoj knjižari u Rijeci prijetio da će tući prodavačice jer knjige nisu stigle', kaže i zaključuje: 'Razumijemo roditelje, oni doista nisu u krivu, a sada moraju ispaštati za greške drugih.'

Najveće gužve u Zagrebu bile su u Profilovoj knjižari u Bogovićevoj. Udžbenici su se prodavali na drugom katu, a red je dosezao gotovo do ulaza. Zbog takvog prizora mnogi su odustali od stajanja u redu i živčano se, odmahujući rukama, zaputili prema izlazu. Oni strpljiviji slijegali su ramenima. 'A što da radimo? Djeci knjige moramo kupiti i nema nam druge. Samo da ih imaju sve', bio je vapaj Magdalene Čurić.

Narudžbe preko interneta

Oni koji se ovih dana nisu željeli gužvati u punim knjižarama itestirati svoju strpljivost komplete knjiga ili samo one radnebilježnice koje su nedostajale naručivali su preko interneta. PrekoProfilove web stranice bilo je više od pet tisuća narudžbi, a cijelipaket knjiga stiže na kućnu adresu u roku od tri dana.

Osim roditelja, veliku muku podnosili su i zaposlenici knjižara koji su, jedva zadržavajući osmijeh na licu, svakom pokušali biti od pomoći. Lutali su po sobi u kojoj su bile odložene kutije s novim knjigama, kopali su po kartonima kao u rudniku, a pitanja nekih roditelja koji su preko reda pokušali doći do 'zlatnih' školskih korica poput 'ima li bilježnica iz tehničkog?', 'što je s knjigom iz vjeronauka?', 'gdje su vam mape?', 'imate li ovog izdavača? a ovog?' nailazila su na blago sarkastičan osmijeh.

Gužve su i u knjižari Školske knjige u Masarykovoj ulici. Čekalo se kraće, ali je i ponuda knjiga bila manja. Jadranka i Darija u Zagreb su stigle iz Pisarovine, no potraga za radnom bilježnicom iz hrvatskog jezika u dvije knjižare završila je neuspješno. Bilo je i onih koji su bili puni nade poput Nedjeljka Matušana, koji je 30 minuta čekao u redu.

'Valjda i to moramo proći. Naoružali smo se strpljenjem pa se nadam da će moja potraga za knjigama završiti bezbolno. Budući da je ovo golem posao, čini mi se da se sve moglo organizirati na višem nivou i da je sve trebalo biti puno profesionalnije', rekao je Matušan.