CIJENA VRTIĆA NEPOZNATA

Rode: Roditelji taoci političkih igara

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 04.07.2011 16:47
  • Objavljeno 04.07.2011 u 16:41
rode

rode

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Visnjic/PIXSELL

Udruga Roditelji u akciji - Roda poručila je danas da su roditelji i dalje taoci političkih igara oko cijena vrtića između gradonačelnika Milana Bandića i zagrebačke Gradske skupštine te će se tek krajem srpnja, kad stignu uplatnice, vidjeti koji će na njima biti iznos - onaj s Bandićevim novim cijenama ili s cijenama po starom modelu koji je izglasala Skupština

'U ovoj apsurdnoj situaciji iz Skupštine kažu da bi slanje uplatnica po novim cijenama bilo protuzakonito jer je odluka Skupštine da cijene ostaju po starom legitimna uz rebalans proračuna, a gradonačelnik pak ostaje pri novom modelu, tako da su roditelji i dalje u nemogućoj ulozi', kazala je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednica udruge Mirela Blažanović.


U udruzi Roda traže od mjerodavnih da prestanu s politiziranjem, da se savjetuju sa strukom i poštuju važeće zakone, a problem naplate trenutno riješe tako da se poštuje važeća odluka Skupštine i dosadašnji model naplate, po kojemu je cijena jaslica 200, a vrtića 400 kuna.

Za nastalu zavrzlamu krivima drže kako Bandića, tako i vijećnike Skupštine koji su lani dali svoj glas za prijedlog proračuna, a time i za nove cijene, čime su pokazali da su im političke pozicije tada bile važnije od djece.

Bandićevu odluku po kojoj se cijene vrtića formiraju prema dohodovnom cenzusu članova kućanstva u Rodi drže samovoljnom i ishitrenom. Smatraju da neće donijeti više novca u proračun niti će povećati standard u vrtićima, što joj je bila prvotna namjera, njome se neće pravedno raspodijeliti teret krize među roditeljima već će se samo dio mladih obrazovanih obitelji previsokom cijenom demotivirati za proširenje svoje obitelji.

'Dosad je svoje podatke o dohotku u vrtiće predalo 65 posto roditelja, od čega će za njih 60 posto vrtić biti besplatan, određeni broj će plaćati isto, a jedan dio će plaćati više', kazala je Blažanović ističući da se u vrtićima neće poboljšati ništa, samo će dio roditelja biti jako oštećen, a velik teret snosit će i privatni vrtići koji ne smještaju 'elitu' već djecu koja nisu uspjela naći mjesto u gradskim vrtićima.

U Rodi su ocijenili neprihvatljivim istupe Milana Bandića koji je u javnim medijima iznosio osobne podatke članica udruge i njihove djece te čelnicu udruge optužio za 'plaćeništvo i političko lobiranje'.

'Pretpostavljam da to nije radio da bi mi prijetio već da bi me diskreditirao kao osobu. No, takvo spuštanje na osobnu razinu nije prihvatljivo niti je to itko dosad radio bilo kome iz udruge, iako smo godinama javno istupali 'protiv' raznih institucija, ministara i njihovih odluka, ali nitko se od prozvanih nije upuštao u osobni obračun jer mi ne radimo kao pojedinci već u ime roditelja i svojih članova', istaknula je Blažanović.

Da je Roda dosljedno protiv novog načina obračuna naglasile su novinarima i druge članice udruge od kojih će nekima, prema novom obračunu, vrtić biti besplatan ili će plaćati manje, a neke će, unatoč tomu što su dobile otkaz i imaju plaće ispod zagrebačkog prosjeka, vrtić plaćati više jer im se okolnosti kao što je dobivanje otkaza ili otplata kredita, neće uzimati u obzir. Za sve njih, novi kriteriji nisu prihvatljivi niti pravedni iako su nekima osobno povoljniji.

'Socijalnim kategorijama i prije su se prilagođavale cijene, Grad Zagreb je imao odlično riješen plan populacijske politike, no ova odluka to poništava', ističu članice Rode. Dodaju da neće više radi toga prosvjedovati, ali će kao udruga inzistirati da se 'institucije uozbilje' te da ih ne isključe kad se bude radio novi prijedlog gradskog proračuna.

Podsjetile su da je lani pri gradskom uredu za obrazovanje bila oformljena radna skupina za određivanje kriterija za upis u vrtiće, u kojoj su bile i članice Rode, a koja se bila složila s vraćanjem cijene jaslica na 400 kuna i povećanjem cijene vrtića na 600 kuna jer je to bio dio prijedloga s ciljem poboljšanja standarda i kvalitete u vrtićima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi