Neven Bosilj

Gradonačelnik Varaždina objasnio zašto su porasle cijene vrtića

11.09.2023 u 11:58

Bionic
Reading

Gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj (SDP), nakon što ga je nekoliko političkih stranaka prozvalo zbog poskupljenja vrtića, odgovorio im je u ponedjeljak da je najvažniji razlog porasta cijene svakodnevni rast ulaznih troškova

"Sadašnje stanje i porast svih ulaznih troškova doveli su do toga da je postalo nemoguće po sadašnjim cijenama održavati vrtiće, plaćati plaće djelatnicima, osiguravati obroke za djecu. Enormni rast troškova s jedne strane, a vrlo mali, gotovo neznatni rast prihoda Grada dovode nas u situaciju da se odlučimo između dva puta", poručio je Bosilj u priopćenju.

U Gradu Varaždinu su morali odlučiti hoće li ukinuti neke od mjere nadstandarda ili povećati cijenu vrtića. Odluka je pala da se poveća cijena vrtića, no Grad će pomoći kod pokrivanja dijela troškova.

Razumijevajući težinu situacije, u namjeri da ublažimo udar na kućne budžete, Grad će rebalansom krajem rujna podmiriti pola tog iznosa. Time će roditelji plaćati 117 eura za prvo dijete, a za djecu s teškoćama u razvoju 34 eura u svim vrtićima, pojasnio je Bosilj.

Iako povećanje cijene vrtića nije popularno, Bosilj ističe kako neće pribjegavati populizmu i neodgovorno trošiti javni novac. 

Ujedno je prozvao središnju vlast da bi zbog odličnog punjenja državnog proračuna mogla financirati vrtiće u cijeloj državi, no umjesto toga su odlučili selektivno financirati djecu.

"Državna blagajna je značajno nabrekla i može financirati vrtiće u cijeloj državi, ali su u državnoj vlasti odlučili pripremiti zakon po kojem će selektivno financirati djecu. Zalažem se za načelo da djeca imaju jednaka prava, bilo da su u Varaždinu ili Cisti Provo ili Trilju. A sadašnji prijedlog to nije", kaže Bosilj.