LOŠE GOSPODARENJE ARENOM

RK Zagreb besplatno, Medveščak plaća samo struju i vodu

10.01.2011 u 10:44

Bionic
Reading

'Grad Zagreb i Zagrebački holding sutra će platiti popola troškove održavanja Arene Zagreb za 2010. godinu, a na ljudima iz Ingre i Holdinga je da utvrde koliki su stvarni troškovi održavanja. Ako nakon toga ne bude sluha za rješavanje pitanja Arene, onda troškovi nisu ti koji su sporni', kazao je gradonačelnik Milan Bandić na izvanrednoj konferenciji za novinare

Podsjetimo, Ingra je Arenu s prvim danom 2011. zatvorila zbog dugovanja od sedam milijuna kuna za troškove održavanja u 2010.godini, 350.000 kuna 2009. godini i depozit od 17,7 milijuna kuna za prvi kvartal 2011, kao i zbog neplaćenog dugovanja od 1,4 milijuna kuna na ime Svjetskog rukometnog prvenstva koje se prije dvije godine održalo u Hrvatskoj.

Antunović loš direktor, a dali mu Cibonu?

U dvije godine kolikoje u funkciji javnost nikada nije saznala kakvi su poslovni rezultatiArene Zagreb, a upravo iz uprihodovanih sredstava trebalo se financiratiodržavanje, dok je dio trebao biti utrošen i za smanjivanje godišnje rate.Ljuština kaže da su organizatori događaja lani u Areni zaradiliizmeđu 40 i 60 milijuna kuna. 'Da sam ja upravitelj Arene, ne bih išao nafiksnu zakupninu, nego na postotak od ulaznica', ističe Ljuština.Međutim, zaboravlja da je direktor Arene bio Zdenko Antunović, Bandićevčovjek koji je nakon obračuna unutar ZGH-a maknut, ali je dobio popravnupriliku na mjestu direktora Cibone.

Gradonačelnik kaže da nikakvih problema i dugovanja, osim troškova održavanja, nema, te da će se sve sanirati kako je dogovoreno. Uz to dodaje da trošak održavanja ne trebaju snositi Grad i država popola, kako to tvrdi predsjednik uprave Zagrebačkog holdinga Ivo Čović, već da je sve na ZGH.

'Država i Grad ne moraju plaćati ništa za održavanje. Što se tiče troškova za SP u rukometu, Grad nije dužan niti kune. Možda smo dužni neku virtualnu lovu koju bi netko htio, ali mi mu je ne možemo dati', kazao je Bandić, a na njegove riječi nadovezao se pročelnik Ureda za obrazovanje i sport Ivica Lovrić koji je istaknuo da je depozit za 2011. uplaćen 3. siječnja.

Međutim, Sporazum o zajedničkom financiranju zakupa za Arenu, koji smo dobili na uvid, a koji su potpisali bivši premijer Ivo Sanader i Bandić u članku dva kaže između ostalog da će operativne troškove snositi Grad i država popola
Za čelne ljude gradske uprave ključni problem nije taj što novac Ingri nije uplaćen, već što Uprava Zagrebačkog holdinga ne radi svoj posao i već tri mjeseca ne odgovara na upit Povjerenstva koje je nakon raspisanog natječaja donijelo preporuku da bi Arenu na upravljanje trebalo dati domaćem konzorciju Arena poslovno upravljanje, na čelu kojeg je Tomo Ricov

'Dva natječaja u kojima smo tražili upravitelja Arene su nam propala jer su svi tražili novac. APU to nije tražio. Štoviše, uzeli bi na sebe sve troškove održavanja, a dobit bi se, ako bi je na kraju godine bilo, dijelila 80 posto za APU, a 20 bi išlo ZGH.

Uz to Grad i država bi imali pravo 30 dana besplatno koristiti dvoranu. Prije tri mjeseca uputili smo prijedlog, ali na njega nitko iz ZGH nije odgovorio', ljutito je ustvrdio predsjednik Povjerenstva Duško Ljuština
No da je bilo onih koji su besplatno koristili dvoranu, iako njom upravlja gradska tvrtka, a ne privatna (u tom bi slučaju imalo smisla za 30 besplatnih dana), nije nikakva tajna. Naime, i gradonačelnik Bandić nam je u neformalnom razgovoru potvrdio kako su je besplatno koristili rukometaši Zagreba. Inače, dnevni najam Arene stoji 160 tisuća kuna. Praksa lošeg gospodarenja nastavljena je i dalje pa se tako nekoliko dana uoči Ice Fevera, za koji je navodno prodano 40 tisuća karata, ne zna hoće li hokejaši Medveščaka u njoj biti besplatno, uz plaćanje najma, ili u nekoj trećoj varijanti.

'Pa mi smo ušli u 30 dana na koje Grad ima pravo besplatno', kazao je pomalo iznenađen pitanjem predsjednik hokejaša Medveščaka Damir Gojanovićda bi se zatim korigirao i rekao da imaju dogovor da će platiti potrošenu struju i vodu za nekoliko dana koliko će biti u Areni.

Iako je prije tri godine tvrdio da će Arena u konačnici, nakon 28 godina, sa svim troškovima građane Zagreba i Hrvatske stajati 210 milijuna eura (7,2 milijuna eura godišnje rate plus 300 tisuća eura za održavanje), Bandić danas priča drugu priču i zapravo ne zna koliko će se novca za najveću dvoranu u Hrvatskoj morati izdvojiti, jer što u njoj bude više događanja i što bude starija, troškovi održavanja će biti veći.

'Nije istina da sam to rekao. Rekao sam da će godišnja rata biti 7,2 milijuna eura, a vi pomnožite', pravdao se Bandić, na što se nadovezao gradski ministar financija Slavko Kojić i dodao da je brojka od 210 milijuna eura točna

Navedena brojka uopće nije sporna. Sporno je samo što će porezni obveznici za Arenu do 2037godine izdvojiti puno više.