PROŠAO VODNI VAL

Rijeke u opadanju, ali prijete zaobalne vode

16.02.2014 u 14:35

Bionic
Reading

Najviši vodni val Kupe i Save prošao je sisačkiom područjem, u opadanju su i vodostaji Gline i Une, doznaje se u Hrvatskim vodama, no još prijete zaobalne vode, koje su u porastu

Stanje je najkritičnije na lekeničkom području, gdje je ugroženo nekoliko naselja. Sve više vode dolazi iz bivšeg ribnjaka između Dužice i Žažine, gdje stotinjak vojnika na smjenu od sinoć uvršćuje i podiže zečje nasipe. Neke kuće i okućnice su već poplavljene, pa su stanovnici i stoka morali biti evakuirani.

Ceste prema Letovaniću i Starom Brodu su još pod vodom i do tih je naselja moguće samo terenskim vozilima. Ipak, opskrba osnovnim namirnicama je normalizirana. Kako je rekao načelnik Općine Lekenik Ivica Perović, osim Općine, hranu i druge namirnice ugroženim su stanovnicima dostavili Crveni križ iz Siska i Caritas Sisačke biskupije.

Od ranog jutra ronioci Ronilačkog kluba Sisak postavljali su zaštitne folije uz raskvašene nasipe, pa je opasnost od mogućeg probijanja nasipa osjetno umanjena.

Zaobalne vode prijete i na petrinjskom području, pa branitelji postavljaju zečje nasipe u dijelu Petrinje, Mošćenici i Staroj Drenčini.