nije tražio dozvolu za istup

Riječka nadbiskupija ogradila se od vjeroučitelja koji je grmio na sindikalnom prosvjedu

26.11.2019 u 11:31

Bionic
Reading

Riječka nadbiskupija medijima je odaslala priopćenje u kojem se ograđuje od istupa riječkog vjeroučitelja Marina Miletića koji je na jučerašnjem velikom prosvjedu prosvjetara održao žestok govor

'Dana 25. studenog 2019. u organizaciji školskih sindikata na Trgu bana Jelačića u Zagrebu održan je veliki prosvjedni skup učitelja i nastavnika na kojemu je, između ostalih, sudjelovao i vjeroučitelj Riječke nadbiskupije Marin Miletić koji se okupljenima obratio javnim protestnim govorom.

Prema Ugovoru između Svete Stolice i RH o suradnji na području odgoja i kulture, kao i Ugovoru o katoličkom vjeronauku u javnim školama i vjerskom odgoju u javnim predškolskim ustanovama između Vlade RH i Hrvatske biskupske konferencije, vjeroučiteljska je služba u školi određena kanonskim mandatom (missio canonica) koji vjeroučitelj prima u ime mjesne Crkve koja mu povjerava ovu službu. Ova se služba, snagom kanonskog mandata, ne odnosi se samo na profesionalno djelovanje osobe u školi, nego i na njezin cjelokupni vjernički, društveni, kulturni, medijski i svaki drugi angažman u javnom prostoru.

U slučaju javnog istupa Marina Miletića, vjeroučitelja koji se okupljenima obratio iz pozicije prosvjetnog djelatnika koji prosvjeduje, točnije vjeroučitelja u srednjoj školi i sindikalnog povjerenika iste škole, ovime se Riječka nadbiskupija u potpunosti ograđuje od sadržaja njegova govora.

  • +9
Obraćanje sindikalista na velikom prosvjedu Hrvatska mora bolje Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Vjeroučitelj Miletić o svom javnom angažmanu na prosvjedu nije prethodno obavijestio nadležni Katehetski ured niti se o tome konzultirao s mjerodavnim osobama u Riječkoj nadbiskupiji, iako se prosvjednicima obratio iz pozicije zaposlenog vjeroučitelja, te nije dobio suglasnost istog ureda za službu sindikalnog povjerenika u srednjoj školi u kojoj je zaposlen na osnovi kanonskog mandata', stoji u priopćenju.

Podsjetimo, Marin Miletić, vjeroučitelj iz Prve sušačke hrvatske gimnazije u Rijeci, kazao je da je ovo zemlja hrabrih ljudi, hrabrih učitelja, hrabrih učenika...

'I zato nismo odustali. Ovo je i zemlja raznih politika koje nas desetljećima ugnjetavaju', kazao je uz bučne ovacije. 'Ovo je naš krik za pravdu, za bolju Hrvatsku', istaknuo je.

'Ne želimo anonimne prijave!' kazao je, misleći da svatko anonimno može prijaviti učitelje i nastavnike inspekciji. Dodao je da je njegova kolegica, nastavnica hrvatskog jezika, otišla u mirovinu s plaćom od 6200 kuna.

'Ovo je liga prvaka. Mi učitelji smo liga prvaka!!!' vikao je Miletić, parafrazirajući premijera Andreja Plenkovića tijekom nedavnog susreta europskih pučana u Zagrebu.

Miletić, osim što je vjeroučitelj, aktivan je kolumnist portala bitno.net, a ima i svoj podcast. Organizirao je riječki Hod za život, a jedan je i od organizatora prosvjeda protiv pritvaranja Matka Škalamere, osumnjičenog za napad na srpskog povratnika Dobrivoja Arsića. Poznat je po organizaciji ekumenskih, međureligijskih susreta u Rijeci u kojima sudjeluju i njegovi učenici, a osnivač je i katoličkih skauta.