VAPAJ RIBARA

'Riblji fond na nekim područjima Jadrana i ne postoji'

12.11.2017 u 15:57

Bionic
Reading

'Staništa su kompletno uništena, more nam je puno mreža, vrša, ne postoji puntal ili vala bez njih', dramatično je upozorio na nedavnom Susretu ribara u Rapcu 38-godišnji Igor Kralj.

Kralj kaže da se miljama duž obale ribari na crno i legalnim alatima na ilegalan način. Kralj je već 17 godina profesionalni ribar, ribari malim alatima. Kad čujete od ribara da je riblji fond pred kolapsom, onda je doista vrijeme za uzbunu. Neki će reći da je ona već odavno trebala biti oglašena, piše Novi list.

Kralj smatra da je stanje katastrofalno.

'Pa ne trebaju nam valjda znanstvenici da i sami ne vidimo da je stanje katastrofalno. Međutim, bojim se da će biti jedino gore, bolje nikako', poručuje ribar koji navodi da je u području gdje on ribari, većinom u priobalnom pojasu, poremećena kompletna bioravnoteža.

'Riblji fond na nekim područjima i ne postoji', tvrdi ribar.

  • +14
Ribarnica Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

Ribar smatra da treba postrožiti kontrole

'Evo vam primjer: mreža poponica je legalni alat gospodarskih ribara, međutim izvan svog dozvoljenog perioda ona je u moru na ilegalan način. Koća je također legalna, no kad se njom ribari unutar zabranjenog područja, to je ilegalan ribolov. Isto tako svitlo za lov liganja je dozvoljeno, ali je izvan dozvoljenog perioda – ilegalno…', pojašnjava kralj.