teško ozlijeđena djevojčica

Rezultati nadzora nad Centrom za socijalnu skrb već večeras? 'Ako postoji odgovornost, mogu se izreći mjere'

02.04.2021 u 18:59

Bionic
Reading

Očekuje se da izvješće nadzora provedenog nad Centrom za socijalnu skrb Nova Gradiška bude gotovo večeras, najkasnije sutra ujutro, rekla je za Dnevniku N1 Marija Barilić, ravnateljica Uprave za obitelj i socijalnu politiku.

“Bitno je da u takvim situacijama, ako je već prije postojalo nasilje ili neki oblik ovisnosti, jako je bitno da procjenjujete te rizike na strani djeteta, odnosno, kakva je procjena sigurnosti da se dijete u određenoj situaciji vrati u obitelj. Upravni nadzor je provjeravao sve što je i sadrži predmet spisa. Ministarstvo je, osim što je tražilo provođenje stručnog nadzora od Hrvatske komore socijalnih radnika, tražilo i provođenje nadzora nad radom psihologa i socijalnog radnika od strane Hrvatske psihološke komore. Vidjet ćemo kakav će taj nalaz biti”, rekla je za N1 Marija Barilić.

Ako se pokaže da postoji odgovornost lokalnog Centra za socijalnu skrb, pojašnjava da komore imaju mogućnost izricanja mjera koje su u njihovoj nadležnosti. “Ako se utvrde nepravilnosti, onda upravni nadzor obavještava upravno vijeće radi preispitivanja odgovornosti ravnatelja”, dodala je.

I sami primjećuju da je vrijeme za reformu sustava

Kaže da je vrijeme je za reformu sustava. “I sami to primjećujemo. Ide se u novi zakon, predviđeno je da na sjednici Vlade bude u šestom mjesecu”, rekla je.

Pozvala je građane da, ako postoji sumnja na nasilje, prijave policiji ili centru za socijalnu skrb.

Podsjetimo, roditelji 2.5-godišnje djevojčice koja je teško ozlijeđena dovezena u Klaićevu bolnicu, uhićeni su jučer oko 22 i 50. Zasad ih se tereti za kazneno djelo povrede djetetovih prava iz Stavka 3. Kaznenog zakona za koje je predviđena kazna od jedne do osam godina zatvora.

Sutra će tijekom dana biti izvedeni pred suca istrage te će se donijeti odluka o istražnom zatvoru.

Stanje ozlijeđene djevojčice i dalje je teško. Vitalno je ugrožena i bez svijesti