SINDIKATI UPOZORAVAJU

'Rezanje plaća ne dolazi u obzir'

23.07.2010 u 14:07

Bionic
Reading

Daljnje rezanje plaća i mirovina ne dolazi u obzir, poručuju sindikati, a da bi to produbilo recesiju u Hrvatskoj, upozoravaju i u SDP-u

Premijerka Jadranka Kosor vratila se iz Mađarske, gdje je upravo uveden porez na banke. Za to je vrijeme na domaćem terenu potpredsjednik Vlade i zdravstveni ministar Darko Milinović najavljivao daljnje prelamanje tereta krize preko pleća građana.

Milinović je, naime, prije samo koji dan za tjednik Globus ustvrdio je da 'radikalan rebalans znači moguće rezanje prava iz zdravstvenog osiguranja, smanjenje mirovina i plaća u javnom sektoru za 10 do 15 posto, rezanje socijalnih prava i ostalih socijalnih naknada'.

Dva dana kasnije u izjavi za 'Dnevnik' HTV-a, a nakon što su njegove najave odbacili premijerka Jadranka Kosor te kolega mu ministar Božidar Kalmeta, i Milinović je promijenio ploču, praktički demantiravši sam sebe. Pritom je, doduše, pokušao uvjeriti javnost da ništa slično nije ni rekao, izjavivši da nije rekao da će biti ikakvog rezanja plaća: 'Oni koji zagovaraju veliki rebalans proračuna, građanima moraju objasniti što to znači. O tome se na Vladi nije raspravljalo.'

U zraku je, međutim, ipak ostalo visjeti je li Milinović izletio u javnost s nečim što baš i nije trebalo objaviti ili on doista ne zna što priča, ili pak samo pušta probne balone?

Da je riječ o ovom zadnjem, čini se SDP-ovom ekonomskom strategu Branku Grčiću, koji upozorava da bi 'nova rezanja plaća i mirovina Hrvatsku odvele samo još dublje u krizu'. Koliko je pak duboka rupa u proračunu zbog koje će i morati uslijediti rebalans te što nas čeka u jesen, Grčić kaže da 'ne može točno govoriti jer to zna samo ministar financija Ivan Šuker, ali da je jasno, pa i iz ovakvih najava poput Milinovićeve da su javne financije u problemima'.

U međuvremenu, sindikalci kažu da se na njihovim sastancima o restrikcijama kakve je Milinović najavio, pa zanijekao da je rekao, nije raspravljalo, a ne bi na njih ni pristali.

Takvo što uopće ne dolazi u obzir', očekivani je odgovor koordinatora sindikalnih središnjica i predsjednika Hrvatske udruge sindikata Ozrena Matijaševića na sam spomen mogućnosti novog rezanja prava i plaća. 'Dok se ne uzima onima koji stvaraju velike profite i ne oporezuje kapitalna dobit, nema odricanja građana od mirovina i plaća, koje su već i sad zabrinjavajuće loše i nedostatne za normalan život', poručuje Matijašević

Da je Milinovićeva izjava Globusu izazvala čuđenje u sindikata, potvrdio je Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, koji kaže da je o njoj bilo riječi, ali u smislu razjašnjavanja, na sastanku o sindikalnom vraćanju u okrilje Gospodarsko-socijalnog vijeća.

'Netko je tamo pitao što znači ta njegova izjava, na što je Milinović rekao da je to bilo dio šireg konteksta', kaže Sever, ali ističe da sindikati na to nikako ne pristaju. 'Pa ljudima su plaće i mirovine ionako toliko male ne pokrivaju ni 80 posto potrošačke košarice i više se nema gdje od građana uzeti', jasan je Sever. Pritom podsjeća na jednu staru reklamu koja kaže: 'Lako je raditi razmještaj kad imaš namještaj, a tako je i s novcem', kaže Sever

Kako bi se popravilo što se popraviti dade u zadanoj situaciji i krenulo nekim boljim putovima, Grčić kao ključnu stvar izdvaja 'fiskalnu konsolidaciju' te Vladi savjetuje 'u tom smislu napravi trogodišnji plan racionalizacije i postupnog smanjivanja deficita, ali sa što manjim negativnim učinkom na građane'.

To uključuje već dobro poznatu reformsku slagalicu, o kojoj govori i Grčić podsjećajući na potrebu 'racionalizacije javne uprave, rezanja povlaštenih i mirovina političara, reformi u zdravstvenom sektoru, smanjenju javne potrošnje i tako dalje'.

Plaće i mirovine su zadnje što bih rezao', ponavlja Grčić i upozorava da pažnju posebno treba obratiti na 'financiranje troškova servisiranja brzorastućega duga te da treba poraditi na strukturi rashoda, ulagati u projekte koji će u kratkom roku pomoći oporavku gospodarstva, smanjiti bruto cijenu rada i to na drugoj strani kompenzirati porezima na kapitalnu dobit te imovinu'.