modernizacija

Reynders pozvao zemlje zapadnog Balkana na reformu pravosuđa i vladavinu prava

03.12.2021 u 15:54

Bionic
Reading

Europski povjerenik za pravosuđe Didier Reynders pozvao je u petak države na zapadnom Balkanu da u suradnji s Europskom unijom rade na reformi svojih pravosudnih sustava i vladavini prava, kao ključnim pitanjima u njihovim pristupnim procesima s EU-om

Vladavina prava i modernizacija pravosuđa važan su dio pristupnog procesa tih država, osobito sada kad postoje sumnje u apsorpcijsku sposobnost EU-a u proširenju na nove članice, što je je dug proces, kazao je Reynders nakon ministarske konferencije EU-zapadni Balkan, koja je održana na Brdu kod Kranja, u okviru slovenskog predsjedanja Vijećem EU-a.

Sastanku su, uz države u regiji, prisustvovali i predstavnici Eurojusta i drugih europskih agencija, te predstavnici Francuske i Češke, članica koje će iduće godine predsjedati Vijećem EU-a.

Glavne teme konferencije bile su vladavina prava, pravosudne reforme i digitalizacija pravosuđa, pri čemu je EU spremna pomoći svojim resursima državama u regiji zapadnog Balkana, u reformi i osposobljavanju kadrova za neovisno i kompetentno pravosuđe.

Reynders je kazao da pozdravlja političko opredjeljenje i odlučnost koju su na sastanku pokazale države zapadnog Balkana u nastojanju da uz potporu EU-a unaprijede i moderniziraju svoje pravosudne sustave.

Reynders je pozdravio odluku slovenske vlade po kojoj su se nedavno i dva slovenska delegirana tužitelja uključila u rad ureda Europskog javnog tužitelja (EPPO). Slovenija se kao zadnja članica pridružila tom obliku proširene suradnje država članica i omogućila djelovanje tog tijela koje će se baviti kaznenim predmetima vezanim uz štete nanesene sredstvima zajedničkog europskog proračuna.

EPPO je počeo svoje istrage 1. lipnja ove godine i već je polučio značajne rezultate, pokrećući istrage u oko 350 predmeta o mogućim štetama na račun europskog proračuna u korištenju europskih sredstava, kazao je Reynders. Po njegovim riječima, riječ je o ukupnoj potencijalnoj šteti u visini od 4,5 milijardi eura.

Pravosudni postupak protiv prekršitelja nije ovisan samo o EPPO-u, nego i o potpori koju će imati njegovi tužitelji u Europskoj uniji, kod država članica, ali i partnerskih zemalja nečlanica, pa i onih na zapadnom Balkanu, naveo je europski povjerenik za pravosuđe.