na klupama

U drugo čitanje puštene izmjene zakona kojim se precizira i postupak izbora predsjednika Vrhovnog suda

12.11.2021 u 14:48

Bionic
Reading

Hrvatski sabor u petak je u drugo saborsko čitanje poslao izmjene pravosudnih zakona kojima se precizira postupak izbora predsjednika Vrhovnog suda, odnosno glavnog državnog odvjetnika, što je oporba iskoristila za kritike hrvatskog pravosuđa

Romana Nikolić (Klub Socijaldemokrata) ocijenila je stanje takvim da nam europsko tužiteljstvo mora utjerivati pravdu jer sami to nismo u stanju učiniti ili ne želimo.

„Plenković nas je sve zajedno ponovno pretvorio u taoce svoje zločinačke organizacije koja brani svoje članove bez obzira na posljedice”, ustvrdila je Nikolić.

I Marija Selak Raspudić (Most) ustvrdila je kako ne bi bilo „afere Žalac” da nije europskog javnog tužitelja dodavši da u dućanima "ne može pronaći toplu pidžamu” uz poruku HDZ-ovcima kako se nada da su se opskrbili.

Stephen Nikola Bartulica (DP) ponašanje najodgovornijih u zemlji nazvao je traljavim i nedopustivim.

Željko Sačić (Suverenisti) čudi se kako DORH ne može stati na kraj lopovima, tezgarošima i kriminalcima .

Da su se Vlada i HDZ htjeli skrivati iza Državnog odvjetništva ne bismo osnovali Ured europskog javnog tužitelja, poručio je Branko Bačić (HDZ). „Nama je u cilju procesuirati i pokazati nultu stopu tolerancije na korupciju”, istaknuo je.

Krunoslav Katičić (HDZ) podsjetio je kako je prvi slučaj Ureda europskog tužitelja bio protiv SDP-ovog gradonačelnika Nove Gradiške

Sabor je u petak također izmijenio Zakon o odvjetništvu kojim se olakšava pružanje odvjetničkih usluga odvjetnicima iz zemalja država članica Europske unije u Hrvatskoj, kao i odvjetnicima iz Hrvatske u članicama EU-a.

Izmijenjen je i Zakon o obveznim odnosima kojim se nastoji poboljšati položaj potrošača u odnosu prema proizvođaču i prodavatelju, te Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti kojim se produžuje važenje privremenih rješenja o legalizaciji do 31. prosinca 2024. godine., izdanih za objekte za obavljanje ugostiteljskih djelatnosti.

Većinom glasova donesen je i Zakon o tehničkim zahtjevima za proizvode i ocjenjivanju sukladnosti kojim se jača nadzor nad proizvodima koji se stavljaju na tržište.