glavni tajnik hdz-a

Katičić: Kvalitetna su oba kandidata za čelnika Vrhovnog suda

06.10.2021 u 15:31

Bionic
Reading

Nakon što je saborski Odbor za pravosuđe u srijedu dao pozitivno mišljenje na kandidature Radovana Dobronića i Marina Mrčele za predsjednika Vrhovnog suda, glavni tajnik HDZ-a Krunoslav Katičić poručio je da su oba kandidata kvalitetna

"Oba kandidata zadovoljavaju sve formalne uvjete koji su bili propisani, oba imaju odgovarajuće programe", kazao je Katičić na konferenciji za novinare u Saboru.

Dodao je kako je nesporno da je Mrčelin program više strukturiran, konkretniji i ima više detalja, dok za Dobronića "nikada nitko nije tvrdio da je loš kandidat, pošten je i nekorumpiran".

Poručio je kako u HDZ-u razumiju razdoblje u kojem se nalaze te im je u interesu napredak hrvatskog pravosuđa.

"HDZ nikada nije bježao od toga da stanje u hrvatskom pravosuđu nije idealno, ali nije ni toliko loše koliko populistički pokreti žele prikazati", ustvrdio je Katičić.

HDZ-ov saborski zastupnik Damir Habijan je tvrdnju Nikole Grmoje, da predlaganje dvojice kandidata služi samo zato da se premijer Andrej Plenković ne bi osjećao kao gubitnik, nazvao spinom te istaknuo da je pravi gubitnik predsjednik Republike Zoran Milanović i sam Most čiji je Grmoja član.

Stav Grmoje pokazuje nepoštovanje hrvatskih institucija i odluke Ustavnog suda da se mora poštovati javni poziv, poručio je Habijan.

Inače, predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković najavio je da će parlamentarna većina podržati Dobronića ako ga predloži Milanović, koji se i ranije zauzimao da na čelo Vrhovnog suda zasjedne upravo Dobronić.