PILOT-PROJEKT

Revolucija u gruntovnicama, nekretnine možete uknjižiti u minuti

23.02.2017 u 14:00

Bionic
Reading

Proces uknjižbe nekretnine koji je u Hrvatskoj u prosjeku trajao 26 dana, sada se skraćuje na svega nekoliko minuta. Revolucija u gruntovnici započela je pilot-projektom e-upisa Ministarstva pravosuđa, odnosno podnošenja prijedloga za upise u zemljišne knjige elektroničkim putem u Osijeku i Velikoj Gorici sredinom veljače i trajat će idućih mjesec dana, a ovo građani trebaju napraviti kako više ne bi stajali u redu pred šalterima

Prijedlog za upis u zemljišne knjige podnosi javni bilježnik ili odvjetnik. Oni će potpisani i ovjereni kupoprodajni ugovor skenirati te internetom proslijediti na provedbu zemljišno-knjižnom odjelu općinskog suda, odnosno u gruntovnicu. Sve se to odvija, kako su istaknuli odvjetnici, u realnom vremenu, za što im je potrebna samo kvalitetna i brza internetska veza. Cijeli postupak povezan je i sa sustavom OIB-a.

Kada se zahtjev za upis u gruntovnici zaprimi i provede, građani po zemljišnoknjižni izvadak mogu otići kod javnoga bilježnika ili odvjetnika. Riječ je o redovnim predmetima koji će se elektronički zaprimati u zemljišnoknjižnim odjelima i imat će punu funkcionalnost.

423162,432874,423263,216088

Pilot-projekt traje idućih mjesec dana. U njemu sudjeluju zemljišnoknjižni odjel Općinskog suda u Osijeku i Velikoj Gorici te javni bilježnici i odvjetnici u navedenim gradovima koje je imenovala Hrvatska javnobilježnička komora i Hrvatska odvjetnička komora, i to bez naknade. Oni će prikupiti eventualne primjedbe i komentare na rad aplikacije kako bi se od 15. ožujka u cijeloj Hrvatskoj na ovaj način mogli podnositi prijedlozi za upis u zemljišne knjige.

Kroz pilot-projekt radi se i na produkciji ZIS-a (Zajedničkog informacijskog sustava zemljišnih knjiga i katastra). Riječ je o projektu vrijednom 553.000 eura financiranom iz IPA 2008 'One stop shopa'.