EFIKASNOST NA DJELU

Revizija: Većina vatrogasnih organizacija dobila prolaznu ocjenu

04.07.2017 u 15:21

Bionic
Reading

Iako u Hrvatskoj postoji preko 900 raznih vatrogasnih organizacija, Državni ured za reviziju obavio je reviziju u njih 89. Izvješća koja su danas poslana Saboru pokazala su da samo dvije vatrogasne organizacije, odnosno dobrovoljna vatrogasna društva nisu dobila prolaznu ocjenu

Prema izvještaju Državne revizije koje je poslano Saboru, revizija je obavljena u 89 vatrogasnih organizacija, i to u Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici, 35 javnih vatrogasnih postrojbi, 32 vatrogasne zajednice i u 21 DVD-u.

Revizija za 2015. pokazala je da je njih 39 dobilo bezuvjetno mišljenje, 48 ih je dobilo uvjetno mišljenje, jedan DVD je dobio nepovoljno mišljenje dok su u slučaju jednog DVD-a revizori dali suzdržano mišljenje, te to društvo krajem godine očekuje nova revizija.

Kao i kod nekih drugih korisnika državnog proračuna za koje revizija redovito objavljuje izvještaje, nepravilnosti i kod vatrogasnih zajednica uglavnom su iste ili vrlo slične. Tako, primjerice, kod nekih vatrogasnih organizacija financijski izvještaji nisu bili objektivni ili realni, financijski planovi nisu bili doneseni na vrijeme, za pojedine rashode nije bilo dokumentacije, plaće nisu obračunavane prema propisima, popis imovine nije objavljen, a i utvrđene su nepravilnosti u javnoj nabavi.

Upravo takve nepravilnosti dogodile su se u DVD-u Predavac, koje je jedino dobilo negativno mišljenje. Radi se u malom selu u općini Rovišće u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, a tamošnji DVD ima svega 6 zaposlenih. Kako se doznaje u Državnoj reviziji u tom DVD-u nije bilo područja gdje revizija nije utvrdila nepravilnosti.

Tako se, primjerice, u izvještaju revizije navodi kako 2015. financijskim planom prihodi nisu planirani, a ostvareni su u iznosu 1, 5 milijuna kuna, i to od pružanja protupožarne zaštite, usluge najma vatrogasne postrojbe te usluge pješačkog nadzora trase naftovoda. S druge strane, rashodi su planirani u iznosu 460.320 kuna, a ostvareni su u iznosu gotovo 1,5 milijuna kuna što je za čak 215,8 % više od planiranog, no izmjene ili dopune financijskog plana nisu donesene. Iako je spomenuti DVD godinu 'završio u plusu', problem je što neki od rashoda nisu evidentirani na propisanim računima. Tako je, primjerice, tijekom godine sa žiro računa DVD-a podignut novac u iznosu 148.642 kuna, što je evidentirano u knjizi blagajne. Od toga, za isplate gotovog novca iz blagajne u iznosu 45.951 kuna nema dokumentacije iz koje bi bilo vidljivo kome je i za koje namjene taj novac isplaćen. Cijeli izvještaj za DVD Predavac možete pogledati OVDJE.

No, osim DVD-a Predavac koje je dobilo nepovoljno mišljenje, sporno je je reviziji bilo i Dobrovoljno vatrogasno društvo Slunj, koje je zaradilo suzdržano mišljenje. Kako objašnjavaju u Državnoj reviziji, financijski izvještaji tog DVD-a bili su u redu, ali nisu se mogli potvrditi u poslovnim knjigama.

Sva izvješća Državna revizija dostavila je i DORH-u, a obavijest o obavljenim revizijama poslana je i Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici, MUP-u i Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje. 'DORH-u smo dostavili i svu dokumentaciju vezano uz nepravilnosti koje smo utvrdili u DVD-u Predavac i DVD-u Slunj', poručuje pomoćnica glavnog državnog revizora Biserka Čoh Mikulec.

  • +6
Požar kod Makarske Izvor: Cropix / Autor: Ivo Ravlic / CROPIX

S obzirom da su radili tematsku reviziju na velikom broju subjekata, u Državnoj reviziji uočili su i neke stvari te su predložili i izmjene nekih zakona. Naime, prema Zakonu o vatrogastvu društva za osiguranje dio sredstva od premije osiguranja uplaćuju na račune vatrogasnih zajednica, no u Reviziji predlažu da se jasno propišu rokovi do kada se ta sredstva moraju uplatiti.

Jednako tako, dogovorom između HAC-a i Hrvatske vatrogasne i zajednice i DZUS-a, vatrogasne organizacije ne moraju plaćati cestarine na autocestama, no to nigdje nije propisano, pa stoga Revizija predlaže da se izmjeni Zakon o cestama i to i službeno propiše.

'Bez obzira na to koje su i koliko je nepravilnosti utvrđeno u ovih 89 subjekata, generalno bi mogli reći da su oni efikasni pri ostvarivanju ciljeva i da učinkovito troše sredstva. Mi smo u ovim revizijama obuhvatili 60 posto ukupnih prihoda svih vatrogasnih organizacija u Hrvatskoj', kazala je Čoh Mikulec.

.