UVJETNO MIŠLJENJE

Revizija pročešljala Supetar: Primjedbe zbog troškova za održavanje javnih površina

14.01.2022 u 13:25

Bionic
Reading

Na popisu lokalnih jedinica na čije je financijske izvještaje za 2020. i usklađenost poslovanja Državni ured za reviziju imao primjedbe i dao im uvjetno mišljenje našao se i Grad Supetar na otoku Braču kojem je na čelu Ivana Marković (SDP)

Revizija je utvrdila da na temelju vjerodostojne i uredne dokumentacije nisu evidentirani troškovi redovno održavanje i hortikulturno uređenje javnih i javno-prometnih površina, parkova, oborinskih kanala te odvoz glomaznog otpada, od 815.000 kuna.

Evidentirani su, kažu revizori, temeljem računa s podacima o mjesečnoj cijeni obavljenih usluga bez specifikacije istih, a po ugovoru s komunalnim poduzećem kojem su povjereni poslovi održavanja račune su trebali pratiti radni nalozi s podacima o vrijednosti rada, utrošenog materijala, itd.

Zbog svega navedenog, ističu, nije moguća kontrola usluga za koje su računi ispostavljeni.

Revizija je utvrdila i da poslovne promjene u vezi s korištenjem dugoročnog i kratkoročnog kredita Grad Supetar nije evidentirao prema propisima o proračunskom računovodstvu.

Tako je, primjerice, obveza za glavnicu po dugoročnom kreditu za energetsku obnovu dječjeg vrtića evidentirana u visini ugovorenog iznosa (3,4 milijuna kuna), a trebala je biti u visini iskorištenog kredita (2,7 milijuna kuna).

Razlikuju se podaci o potraživanjima

Podaci o pojedinim vrstama potraživanjima, evidentirani u glavnoj knjizi i iskazani u financijskim izvještajima, nisu istovjetni onima u analitičkoj evidenciji potraživanja.

Potraživanja za naknadu za uređenje voda, komunalnu naknadu, zakup poslovnih prostora, naknadu za korištenje javnih površina i spomeničku rentu u glavnoj su knjizi evidentirana i u financijskim izvještajima iskazana u iznosu od 11,1 milijuna kuna, a u analitičkoj evidenciji u iznosu od 8,6 milijuna kuna, što je manje za 2,4 milijuna.

Potraživanja za porez na promet nekretnina, u iznosu od 3,3 milijuna kuna, nisu evidentirana u poslovnim knjigama.

Ukupne obveze u glavnoj su knjizi evidentirane u iznosu od 31,1 milijun kuna, a u analitičkoj evidenciji obveza 27,9 milijuna kuna, odnosno manje su za 3,2 milijuna.

Državni ured za reviziju naveo je i činjenice zbog kojih je Supetru dao uvjetno mišljenje i za usklađenost poslovanja sa zakonima i drugim propisima i aktima koji imaju značajan utjecaj na poslovanje.

Poslovni prostori bez naknade i javnog natječaja

Tom je gradu zamjerio i što je na temelju odluke Gradskog vijeća pravnoj osobi dao na korištenje dva poslovna prostora za trgovačku djelatnosti, bez plaćanja naknade. Dodatna je zamjerka i što za prostor u gradskom vlasništvu nije proveden javni natječaj, a za prostor koji koristi temeljem ugovora o zakupu s Poljoprivrednom zadrugom nije pribavljena suglasnost zadruge da ga dade u podzakup.

Iz Grada u pak objasnili kako su prostori u naseljima Škrip i Mirca dani u najam trgovinama s osnovnim živežnim namirnicama, da se na taj način željelo pomoći malobrojnom, mahom staračkom stanovništvu, ali i poduzetnicima da se zadrže u tim mjestima te očuvaju postojeća radna mjesta.

Revizija je Supetru zamjerila i da državi nije uplatio dio sredstava naplaćen od prodaje stanova na kojima je postojalo stanarsko pravo, konkretno za 2020. godinu od 31.400 kuna, odnosno ukupno 484.000 kuna.

Prigovorila mu je i da od srpnja 2018. neprekidno koristi okvirni kredit po žiroračunu, što je protivno propisima koji kažu da je kratkoročno zaduživanje dopušteno najduže do 12 mjeseci bez mogućnosti reprograma ili zatvaranja postojećih obveza novim kreditom.

Među izvješćima za 2020., koje je Revizija dostavila Hrvatskom saboru, su i izvješća 14 lokalnih jedinica, četiri grada: Novigrad, Novi Marof, Otok i Supetar te deset općina: Breznički Hum, Budinščina, Civljane, Čačinci, Jelsa, Konjščina, Malinska-Dubašnica, Povljana, Ružić i Škabrnja.

Iako je Revizija u nizu jedinica našla brojne propuste, samo je općini Povljana dala nepovoljno mišljenje zbog niza značajnih nepravilnosti.