LETEĆE IZMJENE

Restart koalicija odlučila tko ide u Sabor umjesto četiri župana i jednog europarlamentarca

21.07.2020 u 17:24

Bionic
Reading

Uoči sutrašnje konstituirajuće sjednice 10. saziva Hrvatskog sabora, Restart koalicija u utorak je dogovorila pet zamjenskih zastupnika za one izabrane koji neće u parlamentarne klupe ući zbog nespojivosti dužnosti, a SDP će u saborskim klupama imati 16 zastupnica i 18 zastupnika

S liste Restart koalicije, nakon obavljenih konzultacija, po kriteriju redoslijeda na listama koje je prihvatio Glavni odbor SDP-a, u Sabor ulaze četiri zastupnice i jedan zastupnika.

Iz 2. izborne jedinice, umjesto nezavisnog župana bjelovarsko-bilogorskog Damira Bajsa, u Sabor ulazi SDP-ova Martina Grman Kizivat.

Svoj će mandat, osvojen u 3. izbornoj jedinici, u mirovanje staviti i nezavisni međimurski župan Matija Posavec, a na njegovo zastupničko mjesto dolazi također nezavisna Boška Ban Vlahek, što je dio predizbornog dogovora s Posavcem.

Iz 3. izborne jedinice u Sabor za sada neće ni krapinsko-zagorski župan Željko Kolar, a mijenjat će ga SDP-ov Željko Pavić.

Europarlamentarca Predraga Freda Matića, koji je osvojio mandat u 5. izbornoj jedinici, u Saboru mijenja SDP-ova Martina Vlašić Iljkić, dok će na mjesto primorsko-goranskog župana Zlatka Komadine i v.d. predsjednika SDP-a iz 7. izborne jedinice doći njegova stranačka kolegica Irena Šimunić.

SDP će u saborskim klupama imati 16 zastupnica i 18 zastupnika, a poslije podne u središnjici stranke okuplja se Kluba zastupnika koji će odlučivati o raspodjeli saborskih dužnosti.

SDP-u je iz oporbene kvote od 14 čelnih mjesta u radnim tijelima Sabora pripalo osam predsjedničkih dužnosti te jedan potpredsjednik parlamenta.