BORBA ZA ČELNO MJESTO

Renzi: Juncker nije jedini kandidat

01.06.2014 u 16:24

Bionic
Reading

Talijanski premijer Matteo Renzi izjavio je da je potrebno održati političku raspravu kako bi se donijela odluka o tome tko će biti novi predsjednik Europske komisije te da Jean-Claude Juncker nije jedini kandidat

Junker, bivši luksemburški predsjednik, kandidat je Europske pučke stranke (EPP), koja je osvojila najviše mjesta na prošlotjednim izborima za Europski parlament, za čelnika Europske komisije.

Premijer Renzi izjavio je u nedjelju na ekonomskoj konferenciji u sjevernom talijanskom gradu Trentu da Juncker nema zajamčenu većinu te da nema automatsko pravo na tu dužnost.


'Juncker je tek jedan od kandidata za čelnika Komisije, a ne jedini kandidat', kazao je Renzi dodajući da je sada puno važnija politička agenda Komisije od toga tko će dobiti koju poziciju.

Predsjednika Europske komisije biraju čelnici EU-a, ali ga mora odobriti Europski parlament. Njemački magazin Spiegel objavio je u subotu da je britanski premijer David Cameron upozorio čelnike EU-a da ako Juncker bude izabran na to mjesto on više neće biti u stanju osigurati nastavak članstva Velike Britanije u Uniji.