covid-19

Remdesivir je naručen, a Paxlovid nije. Zašto?

20.08.2022 u 09:44

Bionic
Reading

Hrvatska je nakon višetjedne nestašice lijekova protiv koronavirusa naručila 10.000 doza Remdesivira, ali postavlja se pitanje zašto ne i Paxlovid, lijek visokoučinkovit u sprečavanju razvoja COVID-19, koji je resorno Ministarstvo za upotrebu preporučilo još prije pola godine, piše u subotu Večernji list

Trenutno se o tome vodi prepiska između članova Vladina Znanstvenog savjeta o epidemiološkim mjerama, cjepivu protiv COVID-19 i novim sojevima. Međutim, nekoliko znanstvenika i članova Savjeta koje je Večernji list kontaktirao pozvalo se na dogovor o suzdržavanju od javne polemike prije konačne odluke. Kliničari pak objašnjavaju kako su oba lijeka najučinkovitija u ranoj fazi bolesti, kad se kod pacijenta još nije razvila teška klinička slika.

Karakteristika je, inače, svih antivirusnih lijekova da bolje djeluju ako ih se primijeni u ranoj fazi bolesti, napominje infektolog prof. Bruno Baršić. Razllika u učincima pojedinog od navedena dva lijeka najbolje se vidi kod teže oboljelih, pri čemu je "stari" remdesivir nešto bolji za pacijente na kisiku.

"I Remdesivir i Paxlovid sprečavaju razvoj teške kliničke slike i, posljedično, smrtnost. Razlika postoji u načinu davanja lijeka, remdesivir se daje isključivo injekcijama, dok je Paxlovid namijenjen za oralnu upotrebu, dakle u tabletama. Ono što je dokazano jest da Remdesivir i kod težih oblika infekcije koronavirusom donekle može smanjiti smrtnost, ali sa dosta skromnim rezultatima, zaista ne u jako velikom broju slučajeva. Činjenica je da pacijenti u najvećem broju slučajeva dospiju u bolnicu oko sedmog dana nakon zaraze, a najveća efikasnost lijeka je do četvrtog dana - objašnjava profesor emeritus Medicinskog fakulteta u Zagrebu Bruno Baršić, konzilijarni infektolog koji vodi Krizni stožer Kliničke bolnice Dubrava.

Podaci dobiveni kliničkim ispitivanjima govore da Paxlovid smanjuje rizik od progresije bolesti čak 89 posto, navodi prof. Baršić, ali uglavnom se to odnosi na pacijente mlađe dobi, oko 40-49 godina.

I šef splitske infektologije dr. Ivo Ivić kaže kako za kondicionirane bolesnike nema stopostotne efikasnosti ni s jednim od ovih lijekova.

Pozitivan test na koronavirus Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

"Voljeli bismo imati stopostotno učinkovit lijek koji je jednostavan za primjenu i može ga dobiti svaki oboljeli, ali takvog nema. Remdesivir, ako ga ima, nije beskoristan, nešto koristi za kondicionirane bolesnike, one starije od 65, srčane, plućne, imunološke i u prvim danima bolesti daje se u nadi da će zaustaviti nastanak virusa i razvoj teže bolesti" govori splitski infektolog.

Cijene, inače, nisu male ni za jedan od ova dva lijeka, mjere se u tisućama eura po tretmanu. I novi Pfizerov lijek, Paxlovid, nabavlja na razini Europske unije, no nema jednoznačnog odgovora zašto je Hrvatska jedna od rijetkih koja ga još nije dobila, piše novinarka Večernjeg lista Romana Kovačević Barišić.