ANALITIČARI U OTVORENOM

Rekapitulacija kampanje: Uvjerljivo u sjeni parlamentarnih izbora

06.06.2024 u 23:49

Bionic
Reading

Više od 370 milijuna birača diljem Europske unije do nedjelje navečer izabrat će 720 zastupnika. O tome kako će glasati Hrvatska i je li se mišljenje birača promijenilo od parlamentarnih izbora razgovaralo se u emisiji Otvoreno

'Kampanja je bila prilično blijeda i slabo vidljiva iako ne možemo reći da je mediji nisu popratili i da nije bilo aktivnosti od aktera koji se natječu za mjesta u Europskom parlamentu', rekao je Pero Maldini sa Sveučilišta u Dubrovniku u Otvorenom HRT-a. Jednostavno tu nije bilo nikakvih novih ni originalnih ideja, smatra. 'Vidjeli smo uglavnom popriličnu reciklažu. Od dijela stranaka koje su sudjelovale na parlamentarnim izborima čuli smo iste ideje koje baš nisu primjerene zato što ne pogađaju ono što se tiče europskih izbora, a to su europske politike'.

Smatra da je došlo do "zamora" publike, ali i samih aktera ovih izbora sa prethodnim parlamentarnim izborima. Iako je ova kampanja počela prije, ona je uvjerljivo ostala u sjeni parlamentarnih izbora, kaže Maldini.

'Možemo vidjeti da su velike stranke, dakle HDZ i SDP, bile nešto vidljive. Možemo! su možda najviše reciklirali iste ideje koje smo već čuli i pritom smo vrlo malo čuli, a od ovih drugih gotovo pa ništa vezano za europske politike - gdje one vide Hrvatsku, dakle sudjelovanje i sukreiranje europskih politika i kako izvući dobrobit za nacionalne interese', kazao je.

Glasanje za izbor zastupnika u Europskom parlamentu počelo je danas u Nizozemskoj. Riječ je o zemlji koja je bila najliberalnija među članicama Europske unije, a na prošlim parlamentarnim izborima jako je zaokrenula u desno.

'Sva istraživanja javnog mnijenja govore o tome da će na ovim izborima za Europski parlament dobre rezultate ostvariti stranke krajnje desnice, samo je pitanje na koji način će oni te rezultate uspjeti pretvoriti u konkretne političke poene', rekla je profesorica Đana Luša, s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

Politički akteri su se u kampanji fokusirali na nacionalne teme. Rast krajnje desnice i populističkog diskursa primjetan je u situaciji kriza, a EU je u permanentnoj krizi već dugi niz godina, istaknula je.

Istraživanja pokazuju da bi Pučani trebali ostati najveća grupacija u europskom parlamentu. Profesor Višeslav Raos s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu govorio je o tome koliko će izazovno biti osigurati većinu u parlamentu.

'Istraživanja iz više izvora pokazuju da će pučani zajedno sa socijalistima i liberalima i dalje imati većinu. Međutim liberali ne znaju hoće li oni biti treća snaga ili će biti iza europskih konzervativaca i reformista. S druge strane postoji pritisak prema predsjednici Komisije da ona ne bi smjela u pregovaranju o ključnim pozicijama nakon izbora otvoriti prostor prema svim strankama desnije od Europske pučke stranke, tu su postavljene određene crvene linije ili tzv. sanitarni koridor', naglasio je profesor Raos.