UDRUGE PROZIVAJU MILJENIĆA

Registar cijepljenih pasa važniji od registra donatora stranaka

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 18.09.2012 14:13
  • Objavljeno 18.09.2012 u 12:48
Orsat Miljenić

Orsat Miljenić

Izvor: Cropix / Autor: Dragan Matic / CROPIX

Organizacije civilnog društva okupljene u Platformu 112 priopćile su danas da su zabrinute za nastavak borbe protiv korupcije jer smatraju da je Ministarstvo pravosuđa napravilo korak unatrag kad je u javnu raspravu početkom rujna uputilo nekoherentan Nacrt Akcijskog plana uz nacionalnu Strategiju suzbijanja korupcije

Tim bi se planom trebale koordinirati aktivnosti brojnih tijela vlasti u sprečavanju i razotkrivanju korupcije, no ne zadovoljava nijedan od nužnih elemenata smislenih akcijskih planova, smatraju u Platformi 112. Upozoravaju da u njemu nema analize stanja, korupcijski rizici nisu identificirani, ciljevi nadležnih tijela nisu dovoljno specifični ni mjerljivi, a većina predloženih aktivnosti nema obrazloženja ni adekvatne resurse.

S obzirom na to da sadržaj i kvaliteta nacrta Akcijskog plana upućuju na zaključak da će se glavni pomaci u suzbijanju i borbi protiv korupcije opet dogoditi 'slučajno' ili barem neovisno o svemu planiranome, od ministra pravosuđa Orsata Miljenića, koji je predsjednik Povjerenstva za praćenje provedbe mjera za suzbijanje korupcije, tražimo jasno preuzimanje odgovornosti, ističe se u priopćenju Platforme 112.

Po njima, neka ključna tijela spomenuta su tek simbolično (upravni nadzor) ili nikako (Državni inspektorat). U odnosu na glavni antikorupcijski alat - pravo građana na pristup informacijama, u nacrtu Akcijskog plana Ministarstva pravosuđa nije ni spomenut aktualni proces promjena Zakona o pravu na pristup informacijama, kao ni dodatna sredstva potrebna za provedbu zakona i edukaciju službenika.

S druge strane, ističe se važna uloga Ministarstva poljoprivrede koje planira 'redovito osvježavati upisnike na internetskim stranicama' s fokusom na registre cijepljenih pasa i trgovaca stokom. Dok će država osigurati da vlasnici pasa imaju sve potrebne isprave o svojim ljubimcima, te da se javno dostupni podaci o cijepljenim psima usklađuju jednom mjesečno, takav registar i dalje nije u planu za donatore političkih stranaka i kampanja, navodi se u priopćenju Platforme 112.

Upozoravaju da se regulacija sukoba javnih i privatnih interesa nimalo ne problematizira, a ni Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa još nije izabrano, a od njega se očekuju prvenstveno edukativne i promotivne aktivnosti sa zasad nedefiniranim sredstvima. Sustav zaštite zviždača ostat će bez odgovora na probleme sekundarne viktimizacije zviždača, drže u Platformi 112.

Sprečavanje korupcije u gospodarstvu planira se putem raznih inspekcija, ali bez spomena Državnog inspektorata i inspekcije rada. O korupciji u trgovačkim društvima u većinskom državnom vlasništvu neće se koordinirano brinuti, dok će za brigu o nekretninama u državnom vlasništvu konkurirati i Agencija za upravljanje državnom imovinom i Državni ured za upravljanje državnom imovinom, stoji, uz ostalo, u priopćenju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi