AMERIČKA AGENCIJA:

Referendum može odgoditi prijam Hrvatske u NATO

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 17.02.2009 22:47
  • Objavljeno 17.02.2009 u 22:47
NATO PAKT

NATO PAKT

Izvor: tportal.hr / Autor: Arhiva

Slovenija bi mogla odgoditi prijam Hrvatske u NATO, što može povećati napetosti između dviju susjednih zemalja, izvješćuje u utorak američka agencija Bloomberg

Agencija pojašnjava da je slovenski parlament 9. veljače ratificirao članstvo Hrvatske u NATO-u, ali je neparlamentarna skupina 'Zavod 25. lipnja', koju vodi bivši premijer Marjan Podobnik, podnijela zahtjev za održavanjem referenduma o tom članstvu.

Referendum može spriječiti da Hrvatska uđe u NATO na susretu na vrhu 3. travnja, prenosi Bloomberg ocjenu slovenskog ministra vanjskih poslova Samuela Žbogara kako bi to 'bacilo sjenu' na taj sastanak.
'Ako Slovenija odgodi članstvo Hrvatske u NATO-u, to bi djelomice zasjenilo summit u vrijeme kad Europska unija traži novo partnerstvo s novom američkom administracijom', rekao je Žbogar u intervjuu.
Proces bi mogao završiti na vrijeme ako zagovornici referenduma ne prikupe propisanih 40.000 potpisa, "no do tada ćemo biti prilično napeti", dodao je.

Slovenija je u prosincu zaustavila nastojanja Hrvatske da se pridruži Europskoj uniji, navodeći kako 'susjedna zemlja polaže pravo na nepravedno velik dio obale Jadranskog mora kod slovenskog grada Pirana i priječi joj izravan pristup otvorenom moru', dodaje agencija.
Žbogar je upozorio da odgoda prijama u NATO može također nanijeti udarac nastojanjima Slovenije i EU-a da se riješi granično pitanje s Hrvatskom.

Marjan Podobnik izjavio je za Bloomberg da će odustati od zahtjeva za referendumom ako parlament, koji se ponovno sastaje u srijedu, prihvati rezoluciju o 'slovenskoj suverenosti nad Piranskim zaljevom, zaseocima na lijevoj obali rijeke Dragonje i lijevoj obali rijeke Mure kod Hotize te otvorenom pristupu međunarodnim vodama'.

Bilo koja skupina može podnijeti zahtjev za referendumom u Sloveniji ako prikupi 2500 potpisa, a pokretač potom ima rok od pet tjedana da prikupi 40.000 potpisa i ako uspije, raspisuje se referendum, navodi Bloomberg.
Dnevni list The International Herald Tribune, koji se izdaje u New Yorku i Parizu, prenio je u ponedjeljak agencijsko izvješće o mogućnosti da Slovenci na referendumu odlučuju o ulasku Hrvatske u NATO. Navodi izjavu hrvatskog ministra vanjskih poslova Gordana Jandrokovića kako bi 'bilo što drugo osim potpore Hrvatskoj i dovršetka ratifikacijskog procesa....značilo igranje s vitalnim interesima NATO-a i stabilnošću jugoistočne Europe'.
Također se napominje da je slovenski premijer Borut Pahor pozvao građane da ne podupru poziv na referendum, rekavši kako bi to narušilo ugled Slovenije, piše Hina.

 

 

 


Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi