EUROPSKE PROGNOZE

Recesija u Hrvatskoj zaustavljena, sljedeće godine skroman rast

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 29.11.2010 19:14
  • Objavljeno 29.11.2010 u 15:21
europska unija zastava

europska unija zastava

Izvor: Sipa Press / Autor: presss

Posljednji podaci pokazuju da je recesija u Hrvatskoj zaustavljena sredinom ove godine i da je počeo oporavak, a sljedeće godine očekuje se gospodarski rast od jedan i pol posto, 2012. od 2,1 posto, a ova će se godina završiti s padom od 1,8 posto, pokazuju jesenske gospodarske prognoze koje je u ponedjeljak objavila Europska komisija

'Posljednji podaci pokazuju da je recesija zaustavljena negdje sredinom 2010. godine i da je oporavak počeo. Naročito je industrijska proizvodnja počela pokazivati uzlazni trend', navodi Komisija u svojim projekcijama gospodarskog rasta, koje objavljuje dvaput godišnje, u proljeće i u jesen.

Komisija daje prognoze za sve zemlje članice EU-a, kandidatske zemlje i za nekoliko najjačih svjetskih gospodarstava.

EK navodi da je maloprodaja zabilježila rast na godišnjoj razini, da je izvoz već ublažio recesiju i da 'očito nastavlja pozitivno doprinositi rastu BDP-a u drugoj polovici ove godine'.

Ove godine BDP će zabilježiti pad od 1,8 posto. Oporavak će rezultirati godišnjim rastom od 1,5 posto 2011. i 2,1 posto 2012. godine, navodi Komisija.

Kao glavni pokretač skromnog rasta Komisija navodi privatnu potrošnju i investicije, a kao pozitivne okolnosti za rast navodi se brži oporavak od očekivanog u EU-u, približavanje pristupanju Europskoj uniji, kroz, između ostaloga, jači priljev izravnih stranih ulaganja. Kao moguće negativne okolnosti navodi se ovisnost o vanjskom financiranju, a odgađanje fiskalne konsolidacije može pogoditi investicije i potrošnju zbog viših troškova posuđivanja.

Komisija kaže da nije vjerojatno da će gospodarstvo, barem kratkoročno, dosegnuti stope rasta prije recesije, koju su iznosile preko 4 posto godišnje. Glavni pokretači za predrecesijski rast bili su domaća potražnja, snažan dotok kapitala i rast kredita. 'Međutim, globalna financijska i ekonomska kriza teško je pogodila hrvatsko gospodarstvo, posebice 2009. godine kada je BDP pao za 5,8 posto', kaže Komisija.

Prema prognozama, proračunski deficit ove godine će dosegnuti 5,7 posto BDP-a, a u sljedeće dvije godine mali su izgledi da će se znatnije smanjiti.

'Predstojeći parlamentarni izbori predstavljaju glavnu prepreku za kratkoročno uravnoteženje', navodi Komisija. Deficit bi sljedeće godine mogao još porasti, a 2012. predviđa se smanjenje deficita na sadašnju razinu. Javni dug zabilježit će snažan rast s 35 posto 2009. na skoro 50 posto 2012. godine, predviđa Komisija.

Izvoz je rastao u prvoj polovici ove godine, a uvoz nastavio padati. Fizički su pokazatelji ovogodišnje turističke sezone snažni. Postoje znakovi oporavka povjerenja potrošača. Privatna potrošnja dobiva određeni poticaj kroz postupno ukidanje tzv. 'kriznog poreza', koji je uveden 2009. godine, navodi Komisija.

Stopa nezaposlenosti porasla je sa 9,1 posto 2009. godine na 12,4 posto u drugom kvartalu ove godine, a godišnja stopa nezaposlenosti za ovu godinu mogla bi dosegnuti 12,5 posto. Sljedeće godine očekuje se prestanak rasta stope nezaposlenosti, a 2012. mogla pasti na oko 11 posto.

U sljedeće dvije godine inflacija bi mogla porasti s jedan posto, koliko je bilo sredinom ove godine, na oko dva posto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!