FANTOMSKE TVRTKE I BANKE

Razotkrivena međunarodna platforma pranja novca

28.11.2011 u 08:31

Bionic
Reading

Međunarodni novinarski tim Projekta za izvještavanje o organiziranom kriminalu i korupciji (OCCPR) razotkrio je mrežu kompanija, banaka i osoba koje godinama interkontinentalno peru milijarde eura kriminalnog novca. Otkriveni kriminalni sistem sastoji se od stotina, vjerojatno i tisuća, fantomskim kompanija koje neprestano mijenjaju organizacijske oblike i upletene osobe. Kompanije su često interesno povezane

'Dijele zajedničke interese. Nemaju ureda, ni zaposlenika. Ne plaćaju poreze i nadležnim institucijama često izvještavaju kako nemaju poslovnih aktivnosti. Stvarni vlasnici skriveni su iza prividnih (tzv. proxy) – osoba koje nemaju nikakve veze s njima, a imenovane su direktorima ili vlasnicima dionica. Kompanije registriraju offshore agenti poznati po suradnji s organiziranim kriminalom. Oni su financijski fantomi i jedina imovina tipično im je račun u ruskoj ili latvijskoj banci', priopćio je u utorak tim od 12 reportera OCCPR-a povodom završetka ovog istraživanja.

Jedan od takvih igrača je Le Duc Hoa, poslovni čovjek iz Vijetnama. Domoglo ga se rumunjsko pravosuđe u Bukureštu zbog izbjegavanja plaćanja poreza, pranja novca i organiziranog kriminala. Novinarima je progovorio o načinima svog rada.

'Recimo da neki partneri žele da novac premjestimo s jednog na drugo mjesto', objašnjava Duc Hoa zamišljeni slučaj. 'Mi im pomažemo, ali ne znamo gdje je novac. Samo radimo uslugu.'

Rumunjski tužitelji tvrde da je Duc Hoa utajio preko 800 milijuna američkih dolara kao šef azijskog organiziranog kriminala u istočnoj Europi, s vezama po Rusiji i Ukrajini.

'Ovakve metode pranja novca koriste se u svim oblicima organiziranog kriminala – trgovini ljudima, drogom i oružjem, financijskom kriminalu poput izbjegavanja plaćanja poreza, koji je uzrokovao trenutačnu krizu euro zone, do financiranja terorizma. Sadašnji sustav globalnom financijskom sustavu ostavlja vrlo širok prostor za ovakva kriminalna djela', rekla je OCCPR-u, Anthea Lawson, iz Global Witness, međunarodne organizacije protiv korupcije.

Razina otkrivanja kriminala i opranog novca razlikuje se prema vrstama ovih kaznenih djela. Thomas Pietschmann is UN-ova ureda za droge i kriminal kaže da je najveći postotak otkrivenog opranog novca upravo u području droga. 'Preko 25 posto opijata proizvedenih u cijelom svijetu zaplijeni se. U slučaju kokaina, još više, 40 posto. Ali, govoreći o pranju novca, radi se o samo 0,2 posto', ustvrdio je Pietschmann.

U OCCPR-u primjećuju da se ovakav kriminal još uvijek ne prati u globalnoj slici, nego slučaj po slučaj. 'Borba protiv organiziranog kriminala provodi se protiv individualnih osoba, ne protiv sistema', upozorava Ruslan Milchenko, bivši istražitelj policijskog Ureda za porezni kriminal u Moskvi. Sada kao voditelj centra Analize i sigurnost Milchenko tvrdi da slučajevi pokazuju kako kriminalci u gotovo svim dijelovima svijeta koriste jednaku tehnologiju prebacivanja novca, preko banaka, do desetaka fantomskim tvrtki i slanja na prekomorske račune uz pomoć lažnih direktora i fiktivnih tvrtki.

Veliki broj tvrtki nalazi se u Rusiji. Prema Milchenkovim podacima, 250 tisuća tvrtki ruskim vlastima predalo je izvještaje prema kojima nisu imali poslovnih aktivnosti, pa nisu platili poreze. Istovremeno, Središnja banka otkrila je da je preko računa ovih neaktivnih tvrtki prošlo 130 milijardi dolara.

'To je gotovo polovica proračuna Rusije za 2011. godinu. A radi se samo o dokazanom novcu', kaže Milchenkov.
On procjenjuje da u Rusiji postoji pet milijuna takvih tvrtki, tri milijuna su fantomske, koje ne rade ništa drugo nego peru novac.

Novinari OCCPR-a tijekom višemjesečnog istraživanja nabavili su dokumente triju kompanija – Tormex ltd, Sirena i Nomirex.

Tormex je registriran 2007. na Novom Zelandu. Poslije samo 15 mjeseci zabilježio je 680 milijuna dolara transakcija. Takvim transakcijama koriste se fantomske kompanije radi prikrivanja porijekla novca, stvarnih vlasnika i prosljeđivanja novca dalje stvarnim vlasnicima 'na sigurno'.

Registraciju takvih kompanija postoje specijalizirane tvrtke. Dvije od njih su GT group na Novom Zelandu i Midland Consult u Londonu.
Korisnici ovakve platforme međunarodnog pranja novca djeluju od interkontinentalno. Poput Duc Hoe iz Vijetnama, grupe postoje cijeloj istočnoj Europi, Baltiku, Rusiji, a često su povezane s prekomorskim tvrtkama i bankama. U izvještajima OCCPR-a nalaze se podaci o tvrtkama povezanima s jednom od najgorih afera pranja novca u Americi, bankom Wachovia, optuženom za pranje novca meksičkog narko-kartela Sinaloa.

Mreža OCCPR jedna je od najpoznatijih grupa istraživačkih novinara u svijetu, čije članove i projekte redovno nagrađuju međunarodna udruženja za istraživačko novinarstvo. U ovom projektu Proxy sudjelovalo je devet novinara, dvoje urednika Drew Sullivan i Rosemary Armao te koordinator Paul Radu. Svih 12 izvještaja objavljeno je na web stranici www.reportingproject.net, kao i kopije prikupljenih dokumenata. Budući da je teško zamisliti veličinu ove mreže, napravljena je flash karta s ucrtanim putevima od proxy lažnih direktora, preko banaka do vlasnika, odnosno, kriminalaca.