zapadna analiza

Razorni gubitak ovog vojnog kadra mogao bi biti poguban za ruske planove u Ukrajini

30.05.2022 u 10:18

Bionic
Reading

Ruska vojska vjerojatno je pretrpjela 'razorne gubitke' među srednjim i nižim časnicima, izvjestilo je Ministarstvo obrane Velike Britanije

Zapovjednici brigada i bojni su u prvim redovima na fronti jer se drže 'beskompromisne razine odgovornosti' za učinak svojih postrojbi. Isto tako, niži časnici moraju voditi taktičke akcije najniže razine, budući da vojsci nedostaje kadar visoko obučenih dočasnika koji ispunjavaju tu ulogu u vojskama Zapada, piše Guardian.

Gubitak velikog dijela mlađe generacije profesionalnih časnika vjerojatno će pogoršati i onako velike probleme u modernijem pristupu zapovijedanja i kontroli vojnih snaga, smatraju Britanci.

Nove taktičke skupine sastavljene od uništenih jedinica bit će manje učinkovite zbog nedostatka iskusnog časničkog kadra.

Ruska vojska Izvor: EPA / Autor: RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS S

'Postoje vjerodostojna izvješća o lokaliziranim pobunama među ruskim snagama u Ukrajini. Nedostatak iskusnih zapovjednika vodova i satnija vjerojatno će rezultirati daljnjim padom morala i kontinuiranom lošom disciplinom', tvrde Britanci.