bitka za donbas

Rusi su našli dobitnu formulu za brzo napredovanje? 'Osvojili su više terena u proteklom tjednu nego u svim napadima u svibnju'

29.05.2022 u 11:44

Bionic
Reading

Nakon nekoliko tjedana zastoja, čini se da je ruska vojska pronašla način kako napredovati u Donbasu – intenzivnom, nesofisticiranim granatiranjem dok se iscrpljeni ukrajinski branitelji ne povuku, piše Guardian

Volodimir Zelenski rijetko daje informacije o žrtvama, ali je ukrajinski predsjednik prošle nedjelje otkrio da '50 do 100 ukrajinskih vojnika gine na fronti Donbasa svaki dan', što je 3000 mjesečno u jezivom ratu iscrpljivanja.

Ranjenih je obično tri ili do četiri puta više, što je ozbiljan gubitak za obrambene snage Donbasa koje se procjenjuju na 30.000 prije početka rata, iako se broj povećao nakon masovne mobilizacije.

'Ruske snage osvojile su više terena u proteklom tjednu nego u svim napadima u svibnju', izvijestio je Institut za proučavanje rata, piše Guardian.

'Granatiranje Sijerodonjecka raste eksponencijalno', rekao je Serhij Hajdaj, guverner ukrajinske regije Lugansk, koju sada 95 posto kontroliraju Rusi. Procijenio je da je u napadu angažirano 10.000 ruskih vojnika i 2.500 komada vojne opreme .

Rusko napredovanje nije dramatično, ali ocrtava novu taktiku. Napustili su pokušaje okruživanja ukrajinskih snaga u Donbasu, što je uključivalo i neuspješan prelazak rijeke prošli mjesec. Umjesto toga sada su se usredotočili na manja okruženja - odnosno 'kotlove' - i koncentraciju na Severodonjeck.

To je potvrdio i vojni čelnik samoproglašene proruske republike Donjeck Eduard Basurin, koji je kazao kako su ruske snage počele s manjim okruživanjem ukrajinskih snaga kako bi onemogućile pristup logistike i pojačanja, umjesto da ih pokušavaju opkoliti u većem krugu.

  • +4
Ruska vojska Izvor: Profimedia / Autor: Viktor Antonyuk / Sputnik / Profimedia

Ruskim naporima pomaže i kraći opskrbni put preko obližnje granice s Rusijom, kao i gusta mreža željezničkih pruga u dijelovima Luhanska koje su ruske snage okupirale 2014. Osim toga, stalno stižu i dodatne snage prethodno zauzete neuspješnim pokušajima zauzimanja Kijeva.

Promjena se dogodila nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin zadužio generala Aleksandra Dvornikova da vodi borbu. Zloglasni 'koljač iz Sirije' zapovijedao je i motoriziranom divizijom koja je razorila Grozni kasnih 90-ih. Dvornikov je istu taktiku sada primijenio i u Ukrajini.

Nick Reynolds, stručnjak za kopneno ratovanje iz think tanka RUSI, što je engleska kratica za Kraljevski institut ujedinjenih službi (Royal United Services InstituteI), kaže kako su Rusi preorijentirali svoje operacije prema 'ostvarivanju skromnijeg cilja', što im dopušta zauzimanje manjih sela poput Popasne i Rubižnje, iako, kako kaže, ruske snage i dalje 'ne briljiraju na terenu' te se oslanjaju na artiljeriju.