mauro ferrari

Razočaran odgovorom na koronavirus, otišao čelni čovjek vodeće znanstvene institucije Europske unije

08.04.2020 u 09:49

Bionic
Reading

Predsjednik Europskog istraživačkog vijeća, vodeće znanstvene institucije Europske unije, podnio je ostavku i izjavio da je iznimno razočaran europskim odgovorom na globalnu pandemiju koronavirusa, piše Večernji list

'Pridružio sam se Europskom istraživačkom vijeću kao gorljivi podupiratelj EU, ali kriza povezana s Covidom-19 potpuno je promijenila moje poglede, iako nastavljam podržavati ideale međunarodne suradnje', rekao je Mauro Ferrari za list Financial Times, s kojim je razgovarao nakon podnošenja ostavke.

'Potpuno je izostala koordinacija zdravstvenih politika među državama članica, ponavlja se protivljenje inicijativama kohezivne financijske podrške, šire se jednostrane odluke o zatvaranju granica', nabrojio je Ferrari neke od opasnih europskih propusta koji su se dogodili u ovoj pandemiji, piše Večernji list.

Mauro Ferrari tvrdi da je od početka ožujka dolazio u sukob s Europskom komisijom jer mu nije dozvoljeno da uspostavi poseban program za borbu protiv koronavirusa iako je postalo očigledno da bi se pandemija mogla pretvoriti u tragediju nezabilježenih razmjera. Njegova je ideja bila da EU pruži priliku i osigura resurse najboljim znanstvenicima Europe i svijeta koji bi smišljali nove načine borbe protiv novog koronavirusa, s novim lijekovima, novim cjepivima, novim dijagnostičkim alatima i općenito novim pristupom utemeljenom na znanosti, koji bi zamijenio često improvizirajuće intuicije političkih lidera. Takva njegova ideja je, kaže, odbijena.

Saslušala ga je i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, no ideje dogovorene između njih dvoje na vrhu raspršile su se i nestale na putu prema nižim razinama koje su ih trebale pomoći provesti u djelo.