NASTOJANJA ZA SIGURAN KORAK

Razminiranje na području Generalskog Stola

27.07.2011 u 18:40

Bionic
Reading

Na razminiralištu polja u Mateškom Selu u općini Generalskom Stolu ovih je dana, na samu početku radova, nađeno sedam protupješačkih rasprskavajućih i 14 protuoklopnih mina, a očekuje se ih se i znatno više, kazao je danas voditelj radilišta Goran Kuzmić predstavnicima Karlovačke županije, HCR-a, donatora i medija tijekom obilaska terena

Projekt razminiranja, vrijedan 1,1 milijun kuna, provodi tvrtka 'Istraživač' iz Nuštra. Polovicu novca donirao je Međunarodni fond za razminiranje i pomoć žrtvama mina - ITF, a u preostaloj polovici Karlovačka županija sudjeluje s 350.000 kuna te prihod s humanitarne priredbe 'Večer za siguran korak' koju su u studenom prošle godine u Hotelu Westin u Zagrebu organizirali američko i kanadsko veleposlanstvo.

Voditeljica hrvatskog ureda ITF-a Marija Plesac-Pongrac kazala je da je zahvaljujući donacijama ITF-a u Hrvatskoj razminirano trideset četvornih kilometara prostora.

Ravnatelj HCR-a Zdravko Modrušan istaknuo je da će spomenuta svota biti utrošena za razminiranje 100.578 četvornih metara Mateškog Sela i jednoga poljoprivrednog zemljišta u josipdolskoj općini. Dodao je da ove godine u Hrvatskoj nije bilo smrtno stradalih od mina, a od 1991. do danas nije bilo godine da nije bilo smrtnog slučaja. Mine su kao podmukli neprijatelj i ostatak rata u Hrvatskoj i još se nalaze na 790 četvornih kilometara u sto gradova i općina u 12 županija i dok god ne bude izvađena i posljednja mina, sjećanje na rat neće prestati, upozorio je Modrušan.

Župan Ivan Vučić je, izrazivši nezadovoljstvo brzinom razminiranja, kazao da se na temelju projekta 'Karlovačka županija bez mina' uspijeva razminirati u prosjeku oko 2,5 kilometra prostora na godinu. To znači da bi za razminiranje 22 četvorna kilometra pod minama u županiji trebalo još osam ili deset godina, a to je predugo, kazao je Vučić. Pozvao je sve, pa i vladu, da se nađe novac i taj problem što prije riješi. Osim toga još je minski sumnjivo 69 četvornih kilometara te i taj prostor treba pregledati i možda razminirati.

Do sada je u županiji u 182 minske nesreće stradalo 260 osoba, od kojih 60 smrtno i to nas obvezuje da se još više zauzmemo, kazao je Vučić i podsjetio da su za gospodarskku djelatnost nakon razminiranja do sada osposobljena mnoga polja, ali i gospodarska zona Logorište, farma Sadilovac, prostor bivše vojarne u Gornjem Mekušju (gdje je sada pročišćivač) i slično. Sama pomisao da na nekom prostoru nema mina, kazao je, preduvjet je za ulaganja.