INCIDENT NA DOLCU

Razgovarali smo s napadnutim bubnjarem: 'Što je sljedeće u ime vjere?'

01.06.2023 u 18:49

Bionic
Reading

Razgovarali smo s Kornelom Šeperom, jednim od bubnjara koji su jučer napadnuti na Dolcu

Na Dolcu su bubnjari izvodili svoju točku, tijekom koje ih je napala skupina muškaraca koji su obilježavali misu, uslijed čega je morala intervenirati policija. Razgovarali smo Kornelom Šeperom, jednim od napadnutih bubnjara i voditeljem kluba Močvara, koji nam je otkrio što se dogodilo.

"Zli bubnjari su jučer, 31. svibnja, oko 20 sati nastupili na tržnici Dolac kao najava javne probe SKD-a Ivan Goran Kovačić povodom 75 godina rada i ukazivanja na zaštitu njihove obližnje zgrade Miletić u kojoj su djelovali do potresa. Nakon oko pet minuta sviranja počeli su prilaziti neki muškarci, njih desetak, koji su bili sve agresivniji. Počeli su se iz nama nepoznatih razloga nerazumljivo derati, a neki su se gurali i uzimali nam palice iz ruku", rekao nam je Šeper u kratkom razgovoru.

Skupina bubnjara poznata pod imenom Zli bubnjari djeluje u Zagrebu više od 30 godina. Poznati su po svojim crvenim kombinezonima, a prvi su nastup imali 30. prosinca 1992. godine na Trgu bana Josipa Jelačića. O njima je povodom 30. rođendana detaljnije pisao portal Ravno do dna.

  • +9
Bubnjari na Dolcu u Zagrebu isprovocirali glasnim sviranjem sudionike misnog slavlja Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

"Jedan od njih je udario bubanj našeg člana, bubanj je pao i čovjek je pokušao nogom dalje napadati bubanj (!). Mi smo tada prekinuli sviranje, a umiješala se i policija koja je spriječili daljnju eskalaciju od strane napadača. Nisam još čuo da je kod nas netko nekoga fizički spriječio u glazbenom nastupu zbog bilo kojeg razloga, a navodni razlog ovoga je vjerska procesija kod katedrale odakle su nasilnici došli jer su od tamo čuli nas kako na sasvim drugoj lokaciji sviramo i smatrali su sviranje provokacijom", šokirano je nastavio Šeper.

Mi za njih nismo niti znali niti smo imali namjeru ometati ih, no u svakom slučaju je neprihvatljivo okupirati širi dio grada zbog neke vjerske akcije i pritom imaginarne sumnjive protivnike napadati fizički i oduzimati i uništavati im instrumente u fašistoidnoj maniri. Koji se sljedeći potez u ime vjere može očekivati? Policija je napadače privela i nadamo se da će dobiti adekvatne kazne, jer ovo je bio ozbiljan grupni napad, a ne samo remećenje javnog reda i mira. Posebno ružan dojam je ovo izazvalo jer su se nasilnici okomili na vrlo lijep događaj gdje su ljudi svirali, plesali, glumili i pjevali", zaključio je Šeper.

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek