NATJEČAJ GRADA ZAGREBA

Razdjelnike topline moraju ugraditi svi inače slijede kazne

18.08.2014 u 07:21

Bionic
Reading

Grad Zagreb raspisao je 31. srpnja natječaj za subvencioniranje troškova nabave i ugradnje uređaja za mjerenje potrošnje toplinske energije u stambenim zgradama. Natječaj traje do konca kolovoza, a Grad će onima koji se griju preko HEP Toplinarstva i koji zadovolje uvjete natječaja, pomoći s 50 posto ukupne vrijednosti troškova projekta

Tih 50 posto može maksimalno iznositi 2.500 kuna (s PDV-om) po stanu, a uključuje nabavu i ugradnju uređaja za mjerenje potrošnje toplinske energije i termostatskih ventila te pripadajuće radove, uz ugradnju opreme za balansiranje sustava. Procjene kažu da prosječan stan s centralnim grijanjem ima šest radijatora, a trošak ugradnje po jednom stoji oko 650 kuna

Međutim, jedan stavak u natječaju posebno je razbjesnio građane koji su nam se javili na mail, a on kaže da se na njega mogu prijaviti 'ako se za ugradnju Sustava odluče i ugrade ga svi stanovi na zajedničkom mjerilu toplinske energije'. Čitatelji smatraju da se u pojedinim ulazima stanari ne mogu dogovoriti sto posto oko puno banalnijih stvari od ugradnje razdjelnika, a dodaju i da je vrijeme raspisivanja natječaja suludo jer je vrijeme godišnjih odmora.

Iz Grada pak odgovaraju da razlog za stavljanje uvjeta prema kojem svi moraju biti za ugradnju uređaja, leži u članku 52. Zakona o toplinskoj energiji koji propisuje da su svi suvlasnici stanova dužni ugraditi tražene uređaje. Ako netko u zgradi bude protiv i ne ugradi uređaje, Zakon je propisao kazne od deset do pedeset tisuća kuna.

Zašto su natječaj raspisali usred ljeta, u Gradu ne odgovaraju, ali ono što je vjerojatno jest da se uređaji neće ugrađivati prije ljeta 2015. godine jer dok natječaj završi koncem kolovoza, a potom i pregleda sva potrebna dokumentacija, sistemi centralnog grijanja bit će napunjeni i spremni za novu sezonu. Iako se potrebni uređaji mogu ugrađivati i tijekom sezone grijanja, to bi zahtijevalo pražnjenje sistema, što bi za posljedicu imalo hladne stanove na nekoliko dana usred zime.

Prema navedenom Zakonu, rok za ugradnju uređaja u građevine koje imaju više od 70 uporabnih cjelina, jest do kraja 2015. godine, dok ostali imaju godinu dana više. Za razliku od Rijeke, koja program subvencija provodi još od 2010. godine, Zagreb se u subvencioniranje uključio u fotofinišu i pitanje je koliko će od sto tisuća kućanstava koji imaju centralno grijanje, moći doći do sredstava Grada.