SARKOZY BIJESAN

'Razbit ćemo radikalne islamiste u Francuskoj!'

30.03.2012 u 11:36

Bionic
Reading

Francuska je krenula u masovno hapšenje radikalnih islamista, a predsjednik Nicolas Sarkozy kaže da je jutrošnji lov na pomagače ubojice iz Toulousea Mohameda Meraha samo početak najveće akcije protiv islamista dosad

'Ova operacija nije samo vezana uz događaje u Toulouseu, već se odvija na čitavom teritoriju Francuske. Vezana je uz oblik islamskog radikalizma, a cilj joj je razbiti radikalne islamske mreže u Francuskoj', rekao je Nicolas Sarkozy novinarima.

Francuski predsjednik poručio je da operacije tek kreću i da bi one trebale rezultirati istjerivanjem s nacionalnog teritorija 'određenog broja ljudi koji nemaju tu što raditi'.

'Traume iz Montaubana i Toulousea ostavile su dubok trag u našoj zemlji, pomalo, iako ne želim uspoređivati strahote, ostale su traume kao u SAD-u nakon rujna 2001', rekao je Sarkozy.

Dodao je i kako je i jučerašnja zabrana ulaska određenom broju vjerskih propovjednika na francusko tlo dio opsežne operacije protiv radikalnih islamista u Francuskoj.

'Ne želimo pozivati u Francusku ljude koji promiču vrijednosti suprotne vrijednostima Republike', zaključio je šef francuske države.

Inače, policija je u petak ujutro uhitila dvadesetak radikalnih islamista u Francuskoj.

Sveobuhvatnu operaciju proveli su istražitelji Glavne uprave za unutarnje obavješćivanje (DCRI) uz pomoć elitne jedinice nacionalne policije Raida, u Toulouseu, Nantesu, Le Mansu i Parizu i okolici.

Uhićenja se događaju dan nakon Merahova pokopa na groblju Cornebarrieuu, u predgrađu Toulousea, u nazočnosti tridesetak mlađih osoba iz njegove četvrti i bez članova obitelji.