HRVATSKE VODE U AKCIJI

Razbijanjem leda protiv ledenih poplava

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 14.02.2012 12:12
  • Objavljeno 14.02.2012 u 11:58
LEDOLOMAC

LEDOLOMAC

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Na zaleđenim hrvatskim rijekama i pritokama razbija se led i provode potrebne mjere obrane od leda.

Hrvatske vode i Glavni centar za obranu od poplava Zagreb upozoravaju građane da ne hodaju po ledom okovanim rijekama - Dunavu, Dravi, Savi, Kupi, Muri i Uni - kako zbog vlastite sigurnosti, tako i zbog provođenja mjera obrane od poplava, navodi se u jutrošnjem izvješću Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS).

Zbog niskih temperatura zraka i vode došlo je do stvaranja leda, koji je u potpunosti zahvatio manje vodotoke, a na većima je u kombinaciji ledohoda i ledostaja, a zatopljenje se očekuje sutra. Na cijelom vodnom području prati se stanje, a proglašene su i odgovarajuće mjere obrane od leda.

Na rijeci Savi trenutno se razbija led kako bi se omogućila protočnost vode, a posebno na lokacijama mostova i oštrim krivinama.

Na branjenom području Subocka - Strug razbija se led na užoj lokaciji mosta Sava Jasenovac, a i na dionici od Županje do Siska, te na području Biđ - Bosut, kao i na području Brodska Posavina i grada Slavonski Brod.

Vodostaj rijeke Save kod Slavonskog Broda je i dalje u opadanju. Ledostaj je od Migalovaca, nizvodno do Svilaja i kod Slavonskog Šamca. Dionice ledostaja su duge od jedan do pet kilometara, a led je debeo oko 30 cm.

Kod Novog Grada, Dubočca i Slavonskog Kobaša prisutan je ledohod. Ledostaj je na dionici uzvodno od Slavonskog Šamca, a zbog niskih vodostaja za sada ne prijeti opasnost od "ledene poplave".

Praćenje stanja leda na rijeci Savi obavlja se redovnim obilascima vodočuvara i rukovoditelja obrane, stoji u priopćenju.

Na rijeci Dunav u Vukovarsko-srijemskoj županiji ponovno ima zastoja kod Daljske krivine. Jučer su led na Dunavu razbijala četiri mađarska ledolomca – dva su išla od Vukovara prema Daljskoj krivini (ušću rijeke Drave), a druga dva od Apatina prema ušću rijeke Drave

Na rijeci Muri na snazi su i dalje mjere redovite obrane od leda, uvedene za cijeli tok u Međimurskoj županiji i dijelu Koprivničko-križevačke županije. Na najkritičnijim dionicama i dalje je malo promjena, bez značajnijeg vidljivog pokretanja leda i stvaranja ledenih čepova i novih barijera.

Rijeka Mura je mjestimično u potpunosti prekrivena ledom (ledostaj) debljine 20 do 25 centimetara, ali je protočna.

Na rijeci Dravi, uzvodno od ušća Mure u Dravu na snazi su mjere redovite obrane od leda uvedene 11. veljače za tok rijeke Drave u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji, a stanje je bez značajnijih promjena.

Na HE Čakovec zaleđeno je jezero cijelom površinom, a na HE Dubrava jezero je u potpunosti zaleđeno, a dovodni i odvodni kanali uglavnom su bez leda.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi