BORBA ZA DIJETE

Ravnateljica koja progoni mladu obitelj napustila je svoju djecu

21.10.2011 u 12:18

Bionic
Reading

Sonja Petrović, ravnateljica koprivničkog Centra za socijalnu skrb koji 17-godišnjoj Matei V. i 25-godišnjem Stanku Židovu želi oduzeti jednomjesečnog sina Dorijana, napustila je svoju djecu, rekao je za Večernji list njezin bivši suprug Krunoslav Petrović, koji je odlučio istupiti u javnost nakon što je u medijima vidio priču o paru koji s djetetom bježi pred socijalnim radnicima

'Sramota je da je moja bivša supruga na čelu koprivničkoga Centra za socijalnu skrb i da odlučuje o oduzimanju djece. Ona je sama naše dvije kćeri odbacila, ostavila pred kućom sa stvarima i otišla. Sa sinom uopće ne kontaktira', ispričao je Petrović Večernjem listu.

Od supruga je otišla, a potom se i razvela, nakon što je stupila u intimnu vezu s jednom djelatnicom ustanove kojoj je na čelu. 'Nemam komentara. To su privatne stvari. Moj rad nadgleda Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi', odgovorila je Sonja Petrović na pitanje je li točno da se ne brine kako valja o vlastitoj djeci.

Kćeri ravnateljice koprivničkog Centra za socijalnu skrb žive s ocem, a sa sinom, kaže Petrović, uopće ne kontaktira. U isto vrijeme, jutros u 6.30 trebala je biti provedena 'ovrha' nad Dorijanom kako piše u rješenju Općinskog suda u Koprivnici koji je taj dokument kojim se mladim roditeljima konačno oduzima dijete izdao po nalogu Centra za socijalnu skrb.

Naime, Centar i dalje tvrdi kako dijete nema adekvatnu skrb, što je za Večernji list Petrović obrazložila sljedećim riječima: 'Oni su jednostavno emocionalno nezreli. Majku smo primjerice pitali ima li kakvu zalihu pelena, a ona nam je rekla da ima jedan paket. Na pitanje što će učiniti kada se to potroši, odgovorila je da će nekako snaći.'

Kaže kako je patronažna sestra ustanovila da beba ima krastice 'ispod ručica i na pregibima nožica, da je bilo pothranjeno i pothlađeno. No jučer je Dorijana pregledao pedijatar i ustanovio kako je dijete potpuno normalnoj kondiciji za svoju dob te da nema nikakvih zdravstvenih tegoba. Na pitanje hoće li njezini djelatnici doći danas po Dorijana te ga na silu uzeti roditeljima, Petrović je rekla kako u rješenju piše 6.30 ili neko drugo vrijeme. 'To uopće ne mora biti 21.

Milinović: Nitko im neće oduzeti dijete

'O slučaju ne znam puno i sam sam pročitao tekstove u novinama, a mjera oduzimanja djeteta je sudska odluka koju ne mogu komentirati', rekao je ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović. No ipak je dodao: 'Nitko mladom paru neće oduzeti dijete dok se ne provede drugostupanjski nadzor.'

listopada', rekla je.

S obzirom da su dosad iskoristili svaku mogućnost da promptno reagiraju, moguće je da su reterirali nakon što je slučaj snažno odjeknuo u javnosti. Petrović je dosad na sve načine pokušala spriječiti vjenčanje mladog para, pa je psihologinja Centra ustanovila kako je Stanko nezreo i neformiran, no u sudskom je postupku provedeno drugo vještačenje kojim je ustanovljeno kako je potpuno zreo za oženiti malodobnu Mateu. No na to se rješenje ravnateljica žalila, i to tjedan dana nakon što se Dorijan rodio.

Mladi je par ovlastio odvjetnika, i dalje žive u neizvjesnosti, a Centar za socijalni rad i dalje tvrdi kako im je u interesu jedino briga za Dorijanovo zdravlje, iako je pedijatar ustanovio da je beba zdrava i da se roditelji za njega dobro brinu.