NAKON PROSVJEDA

Rat grafitima u Novom Sadu i Vojvodini

14.04.2013 u 12:08

Bionic
Reading

Sve ono što se događa u posljednjim tjednima i mjesecima: umanjivanje nadležnosti, umanjivanje imovine, umanjivanje sredstava koja Vojvodini pripadaju..., u suštini vode ka tihom gašenju pokrajine, rekao je Bojan Pajtić, predsjednik Vlade Vojvodine u intervjuu za agenciju Beta govoreći o statusu ove srbijanske pokrajine

Oštro kritizirajući predsjednika Srbije Tomislava Nikolića najavio je da će pokrajinska Vlada razgovarati s političkim strankama većine kao i sa strankama koje nisu u ovom trenutku parlamentarne, ali i nevladinim organizacijama koje se zalažu za europsku budućnost ove zemlje, za poštovanje Ustava i zakona.

'Sigurno je da ćemo zajedno sa svim tim strankama i organizacijama i dalje insistirati na tome da se poštuju prava građana Vojvodine', rekao je Pajtić.

Poslije prosvjeda koji je u petak održan u Novom Sadu, a do kojega su dovele najave o usvajanju Deklaracije o Vojvodini, uslijedio je pravi rat priopćenjima i plakatima. Komentirajući održani prosvjed novosadski odbor Demokratske stranke ocijenio je da je prosvjed u Novom Sadu održan bez građana Novog Sada te da je atmosfera straha i sukoba, koja se umjetno proizvodi, izuzetno loša i opasna za Novi Sad i Vojvodinu. Iz DS-a navode i da su stotine autobusa koji su u petak došli u Novi Sad bili poluprazni, a da su u isto vrijeme građani Novog Sada ostali u svojim domovima pokazujući tako što misle o "prosvjedničkoj politici rušenja legalno izabranih pokrajinskih organa".

Dan poslije održavanja prosvjeda predstavnici Srpske napredne stranke najavili su organiziranje peticije za njeno povlačenje i raspisivanje izvanrednih pokrajinskih izbora. Odmah nakon prosvjeda Novi Sad, kao i još nekoliko gradova u Vojvodini, bili su oblijepljeni plakatima sa natpisom "Smrt Bojanu Pajtiću i njegovim poslušnicima“, ali i ispisani grafitima "Vojvodina naša dika – bit će republika“. Nekoliko sati kasnije, na više lokacija u Novom Sadu, pojavili su se i grafiti "Srbi marš iz Vojvodine" i "Smrt Vučiću".