novi meteoalarm

Rastu temperature u cijeloj zemlji: DHMZ upozorio - u dvije regije prijeti tuča

13.06.2024 u 08:25

Bionic
Reading

I danas je oglašen meteoalarm žutog stupnja, ali vikend će donijeti stabilnije vremenske prilike

Danas će biti promjenjivo, u unutrašnjosti ponegdje pretežno oblačno. Povremeno kiša, mjestimice i pljuskovi s grmljavinom, lokalno moguće izraženiji, ponajprije na Jadranu i u predjelima uz njega. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni i sjeverozapadni. Na Jadranu sjeverozapadni, ponegdje prolazno jak, te jugozapadni, a na sjeveru i bura. Najviša temperatura zraka uglavnom od 17 do 22, na Jadranu od 23 do 28 °C, navodi Državni hidrometeorološki zavod na službenoj stranici.

Četvrtak će biti uglavnom topliji, s dosta oblaka i povremenim padavinama. Kiša i grmljavina će se povremeno javljati, a zatim će uslijediti stabilnije, sunčanije i toplije razdoblje, s mogućom maglom u unutrašnjosti tokom jutra. U četvrtak, istočna Hrvatska će biti umjereno do pretežno oblačna s povremenom kišom i mogućom grmljavinom. Vjetar će biti slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni, s najvišom dnevnom temperaturom oko 20 °C, rekao je meteorolog Tomislav Kozarić u prognozi HRT-a.

Rastu temperature

U centralnoj Hrvatskoj pretežno oblačno, s povremenom kišom i sunčanim intervalima u poslijepodnevnim satima. Umjeren sjeverni vjetar će povremeno puhati. Jutarnje temperature će se kretati između 12 i 14 °C, a dnevne temperature će biti nešto više nego prethodnog dana.

Na sjevernom Jadranu i u Lici očekuje se promjenjivo vrijeme, dok će Gorski kotar biti pretežno oblačan. Povremeno će biti kiše i pljuskova s grmljavinom. Puhat će slaba i umjerena bura, dok će popodne na otvorenom sjevernom Jadranu puhati zapadni i sjeverozapadni vjetar, uz umjereno valovito more. Temperature će ostati slične kao prethodnog dana.

Dalmacija će također imati promjenjivo vrijeme, ali s više sunčanih intervala u odnosu na sjeverni Jadran i manje čestim pljuskovima s grmljavinom. Međutim, zbog veće nestabilnosti, lokalno su mogući izraženiji pljuskovi. Ujutro će ponegdje puhati umjerena bura, dok će od sredine dana na otvorenom prevladavati jak sjeverozapadni vjetar. More će biti malo do umjereno valovito. Najviša dnevna temperatura će se kretati između 24 °C u Zagori i 28 °C na obali.

Na krajnjem jugu Hrvatske četvrtak će biti nestabilan, ali će imati najviše sunčanih sati. Uz jači razvoj oblaka mogući su lokalni pljuskovi i grmljavina, koji mogu biti izraženiji. Vjetar će biti uglavnom slab i promjenjivog smjera. Jutarnje temperature će biti oko 20 °C, a najviše dnevne između 26 i 28 °C.

Žuti meteoalarm upaljen za jug Hrvatske

Danas je cijela Hrvatska obala obojana žutom bojom meteoalarma. Istra je pod upozorenjem zbog izraženih pljuskova s grmljavinom kojih će biti ujutro, a onda opet poslijepodne, upozorio je DHMZ.

Splitska i dubrovačka regija također bi mogla vidjeti grmljavinsko nevrijeme s izraženim pljuskovima, a moguće i tučom.

Idućih dana toplije i stabilnije

U narednim danima očekuje se stabilnije i toplije vrijeme. U unutrašnjosti će biti pretežno sunčano, povremeno s umjerenom naoblakom, uz postepeni porast dnevnih temperatura, koje će za vikend dosegnuti vrlo tople vrednosti. Jutra će biti svežija, posebno u petak, uz mogućnost magle. Vjetar će biti uglavnom slab, a u subotu ponegdje umjeren jugozapadni.

Na Jadranu će takođe biti stabilizacije vremena, s pretežno sunčanim i vrlo toplim danima. Na jugu je u petak moguć lokalni pljusak, dok će u nedjelju biti više oblaka. Vjetar će biti uglavnom umjeren sjeverozapadni, a od subote slabiji jugozapadni, dok će na sjeveru početkom petka još puhati umjerena bura, a krajem subote jugo.

Ovo je vremenska prognoza koju je za HRT pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.