redovite mjere

Spajaju se vodeni valovi na Dunavu u Baranji: Moramo se prilagođavati klimatskim promjenama

12.06.2024 u 23:09

Bionic
Reading

Vrhunac vodenog vala Dunava prolazi kroz Batinu. Na snazi su redovite mjere obrane od poplave. Iako su vodostaji rijeka Dunava i Drave u blagom porastu, stanje nije alarmantno

Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda, u središnjem Dnevniku HTV-a kazao je da neće biti potrebno dizati razinu protupoplavnih mjera.

'Treba spomenuti i onaj najavljivani drugi vodeni val Dunava, koji se dodatno formirao na području Njemačke. On je već sada negdje na području Budimpešte. Mi imamo vrhunac Dunava sada u Batini. Kako je Batina Dunavom udaljena negdje otprilike tri do četiri dana, neće doći do značajnijeg opadanja na području Batine, s obzirom na to da imamo Kopački rit i 500 milijuna kubnih metara akumuliranih u tom području, tako da neće brzo doći do rasterećenja i praktično će se spojiti vodeni val koji će ponovo doći iz Budimpešte, gdje on sada na vrhuncu, tako da će imati produženo trajanje visokih vodostaja na području Baranje', rekao je Đuroković.

U Osijeku se Drava prelila na šetnicu.

Đuroković ističe kako su pale obilne oborine u Austriji i Sloveniji te će Mura i Drava donijeti nove količine vode pa ćemo u narednim danima imati i povećan dotok rijeke Drave. Napominje kako će se ona značajnije preliti na lijevu obalu na području šetnice.

Osim Hrvatske, i u Njemačkoj su pale rekordne količine kiše, a njihovi sustavi nisu dizajnirani za takvu količinu vode.

  • +21
Prolazak vrhunca vodenog vala na Dunavu na Zelenom otoku kod Batine Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

'Stalno imamo sve veće količine oborina, ali su tako i sve veći vodostaji. Iz tog razloga i nasipi se tijekom vremena moraju nadograđivati, bilježimo rekorde. Republika Hrvatska je prošle godine samo tijekom kolovoza imala rekordne vodostaje na području rijeke Save i rijeke Mure i Drave, a prethodno u petom mjesecu smo to imali i s Koranom i Mrežnicom. Znači, naprosto vidimo da se klima promijenila, da se moramo prilagođavati novim klimatskim promjenama i učiniti sve da nasipe nadograđujemo', naglasio je.

Dodao je da se 'u proteklih osam godina, gotovo 250 km nasipa rekonstruiralo ili izgradilo'.

'U iduće dvije godine još mislimo 50, tako da možemo reći da negdje prosječno godišnje 25 ili 30 km nasipa ili rekonstruiramo ili nadograđujemo', otkrio je.