zabrinuti zbog incidenata

Rastu napetosti na granici Poljske i Bjelorusije, no može li doći do ozbiljnog sukoba?

10.08.2023 u 17:38

Bionic
Reading

Poljska šalje tisuće dodatnih vojnika na granicu s Bjelorusijom nakon što su bjeloruski vojni helikopteri navodno upali u zračni prostor Poljske. Uz to, Poljska tvrdi da se plaćenici Wagnera, koji se nalaze u Bjelorusiji, kreću prema poljskoj granici

Poljski ministar obrane Mariusz Blaszczak u četvrtak je najavio slanje novih nekoliko tisuća vojnika na granicu s Bjelorusijom te je poručio kako se to radi da bi 'zastrašili agresora kako se ne bi usudio napasti nas'.

Koji je bio posljednji incident na granici Poljske i Bjelorusije?

Poljska vlada tvrdi da su 1. kolovoza dva bjeloruska vojna helikoptera uletjela na niskoj visini od oko dva kilometra u njezin teritorij u regiji Bialowieza. Bjeloruske oružane snage su u to vrijeme izvodile vježbe u pograničnom području. Bjeloruska vlada priopćila da 'nije bilo prelaska granice helikopterima Mi-8 i Mi-24', a optužbe je opisala kao 'bapsku priču'. Stanovnici poljske Bielowieze na društvenim su mrežama objavili fotografije helikoptera Mi-8 i helikoptera Mi-24 s bjeloruskim oznakama za koje kažu da su letjeli iznad grada. BBC je uspio potvrditi da serijski brojevi tih helikoptera odgovaraju onima koji su viđeni na obližnjem bjeloruskom aerodromu Mačulišči 2018.

  • +3
Zid na granici Poljske i Bjelorusije Izvor: Profimedia / Autor: Newspix/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Ovaj prlazak granice helikopterima dolazi povrh već ranijeg poljskog nezadovoljstva zbog ilegalnih prelazaka migranata na poljsko-bjeloruskoj granici. Poljska tvrdi da Bjelorusija od 2021. namjerno potiče ljude s Bliskog istoka i Afrike da putuju u Bjelorusiju i ilegalno prelaze granicu. Iako se broj prelazaka smanjio u posljednje dvije godine, poljska granična straža kaže da je 19.000 migranata pokušalo prijeći granicu ove godine, a 16.000 prošle godine. Poljska vlada nazvala je bjelorusku strategiju 'hibridnim ratovanjem'.

Spremaju li se plaćenici Wagnera doista ući u Poljsku?

Nakon neuspjele pobune plaćenika iz ruske skupine Wagner prošlog lipnja, određeni broj Wagnerovih boraca prešao je u Bjelorusiju. Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko nedavno se našalio u razgovoru s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom: 'Oni traže da idu na zapad... da idu na izlet u Varšavu... Ali naravno, ja ih držim u središnjoj Bjelorusiji, kao što smo se dogovorili.' Poljski premijer Mateusz Morawiecki rekao je da se skupina od 100 boraca Wagnera kreće prema Grodnu, gradu na sjeverozapadu Bjelorusije na granici s Poljskom, i opisao situaciju kao 'sve opasniju'.

Upozorio je da bi Wagnerovi borci u Bjelorusiji mogli ući u Poljsku predstavljajući se kao migranti ili da bi se mogli maskirati u bjeloruske graničare i pomoći većem broju ilegalnih migranata da prijeđu u Poljsku. Bjelorusko ministarstvo obrane priopćilo je da su trupe Wagnera prisutne u kampu Brestsky na jugu zemlje, oko 10 km od poljske granice, te da obučavaju bjeloruske trupe.

  • +10
Ilustrativna galerija/Snage skupine Wagner u Rostovu Izvor: EPA / Autor: ARKADY BUDNITSKY

'Budući da su plaćenici, Wagnerovci bi mogli izazivati incidente na granici za koje Poljska ne bi mogla izravno optužiti Rusiju i Bjelorusiju', smatra dr. Barbara Yoxon, predavačica međunarodnih odnosa na Sveučilištu Lancaster.

Zašto je ovo pogranično područje tako osjetljivo?

Granica između Poljske i Litve je linija koja se zove Prevlaka Suwałki. Ovaj pojas od 95 km također je poveznica između Bjelorusije i snažno utvrđene ruske eksklave Kalinjingrada. Mnogi vojni analitičari vide prevlaku Suwalki kao potencijalno žarište ako bi došlo do sukoba između zemalja NATO-a i Rusije. Strah je da bi Rusija, zajedno s Bjelorusijom, upotrijebila vojnu silu da zatvori ovo područje i na taj način bi odsjekla baltičke republike - Litvu, Latviju i Estoniju - od njihovih NATO saveznika u Europi.

'Ovo je vrlo uska točka gušenja. Rusiji i Bjelorusiji zajedno bi bilo lako spriječiti NATO da pošalje pojačanje za zaštitu baltičkih država', kaže dr. Yoxon. No, rijetki su vojni analitičari koji vjeruju da bjeloruski upadi preko granice signaliziraju da Rusija namjerava napasti baltičke republike.

  • +3
Poljska vojska Izvor: EPA / Autor: ARTUR RESZKO

'To je djelomično vježba Rusije i Bjelorusije da 'testiraju vodu' i vide kako bi NATO mogao odgovoriti, ili ne odgovoriti, na upade na teritorij NATO-a', smatra profesor Malcolm Chalmers iz think tanka, Royal United Services Organization. Rusija i Bjelorusija potpisale su niz vojnih sporazuma posljednjih godina. Bjelorusija je dopustila ruskim trupama da napadnu Ukrajinu s njenog teritorija i dopušta Rusiji da postavi taktičke nuklearne projektile na svoje tlo.

Što Poljska čini kao odgovor na granične napetosti?

Poljsko ministarstvo obrane najavilo je slanje dodatnih 10.000 vojnika na granicu s Bjelorusijom. Kaže da će 4000 izravno podržati graničnu stražu, a 6000 će biti u pričuvi. U srpnju je vlada poslala dodatnih 1000 vojnika na granicu kako bi se zaštitili od mogućih upada Wagnerovih boraca. Međutim, neki politički analitičari sugeriraju da poljski političari možda preuveličavaju prijetnje Wagnera i Bjelorusije jer je u Poljskoj predizborno vrijeme te se žele pokazati oštri po pitanju sigurnosti.