okupljaju se ožalošćeni

Raste napetost u Moskvi uoči pogreba Navaljnog

01.03.2024 u 12:03

Bionic
Reading

Snage sigurnosti u glavnom gradu Rusije u petak su demonstrirale silu dok su se ožalošćeni okupili na sprovodu protivnika Kremlja Alekseja Navaljnog, koji je prije dva tjedna umro u zatvoru na Arktiku

Metalne ograde postavljene su na širokom području uoči ceremonije u moskovskoj crkvi i na groblju, dok su deseci vozila hitne pomoći s uniformiranim osobljem zauzeli položaj od ranog jutra.

Policajci su provjeravali dokumente i osobne stvari prolaznika, a usluga mobilnog interneta također je onemogućena na tom području.

Sprovod je trebao započeti u 14 sati (12 po srednjoeuropskom vremenu) u Crkvi Ikone Majke Bože u jugoistočnom okrugu Marino.

Ondje je navodno postavljena obavijest kojom se od okupljenih traži da ne snimaju ili fotografiraju.

Pokop je predviđen dva sata kasnije na groblju Borisovskoje.

Proteklih dana policija je uhitila stotine ljudi koji su polagali cvijeće u spomen na Navaljnog na mjestima diljem zemlje.

Pojačane mjere sigurnosti pokazale su da čak i nakon smrti Navaljni, glavni izazivač predsjednika Vladimira Putina posljednjih godina, izaziva zabrinutost kod vlasti.

Kremlj je priopćio da će sva neodobrena okupljanja u znak potpore preminulom ruskom oporbenom čelniku predstavljati kršenje zakona.

U razgovoru s novinarima, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov odbio je dati bilo kakvu ocjenu Navaljnog kao političke ličnosti i rekao da nema što reći Navalnijevoj obitelji.

"Samo podsjećamo da imamo zakon koji se mora poštovati. Svako neovlašteno okupljanje bit će kršenje zakona, a oni koji u njima sudjeluju snosit će odgovornost - opet, u skladu s važećim zakonom", rekao je Peskov.

Navaljnijeve pristaše, rođaci i aktivisti za ljudska prava optužuju Putina da je naredio ubojstvo oporbenog čelnika.

Kremlj to odbacuje, dok nastavlja s pripremama za izbore 15.-17. ožujka na kojima se očekuje da će Putin dobiti peti mandat.