U EUROPSKOM PARLAMENTU

Navaljnaja pozvala na borbu protiv Putina: 'On nije političar, nego mafijaš'

28.02.2024 u 12:41

Bionic
Reading

Julija Navaljnaja, supruga preminulog ruskog oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog u srijedu se obratila zastupnicima na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u francuskom Strasbourgu

Uoči samog obraćanja zastupnicima u Europskom parlamentu, predsjednica Roberta Metsola najavila je kratki film o političkoj aktivnosti preminulog ruskog oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog, nakon kojega im se obratala Julija Navaljana. Rekla je kako im je Strasbourg bio jedan od najdražih gradova u kojem su bili nekoliko puta zajedno. Istaknula je kako se od Aleksejeve smrti bavila preuzimanjem tijela i organizacijom sprovoda ističući kako će on biti sutra, četvrtak.

'Još nisam sigurna hoće li biti miran ili će policija privesti one koji će se doći oprostiti od Alekseja', rekla je.

U svom govoru, Navaljna je optužila ruske vlasti, predvođene predsjednikom Vladimirom Putinom, za orkestrirano ubojstvo njezinog supruga.

'Po njegovoj naredbi Aleksej je mučen tri godine, umro je izgladnjivan u malenoj kamenoj ćeliji, odsječen od vanjskog svijeta, zabranjeni su mu posjeti, telefonski pozivi, pa čak i pisma. Onda su ga ubili. I nakon toga su zlostavljali njegovo tijelo, i njegovu majku', rekla je Navaljnaja.

Rekla je da je to javno umorstvo ponovno pokazalo kako je 'Putin sposoban za sve i da se s njim ne može pregovarati'.

Izrazila je zabrinutost time što niti jedna od EU restriktivnih mjera zapravo nije zaustavila agresiju Rusije na Ukrajinu.

'Ukrajini je cijeli svijet priskočio u pomoć. No, prošle su dvije godine, puno je krvi, puno razočaranja. Sve je već iskorišteno: oružje, novac, sankcije...Ništa ne ide. Dogodilo se ono najgore, svi su se navikli na rat.', poručila je.

U tom je kontekstu pozvala na inovativnije ideje kako bi se onemogućio Putinov režim, kako na domaćem terenu tako i djela protiv njegovih susjeda.

  • +2
Julija Navaljnaja u Europskom parlamentu u Strasbourgu Izvor: EPA / Autor: RONALD WITTEK

'Ako doista želite poraziti Putina, morate biti inovatori. Putinu se ne može nauditi još jednom rezolucijom ili paketom sankcija koji se neće razlikovati od prethodnih . Ovdje nije riječ o političaru, nego o krvoločnom mafijašu. Najvažnije je doći do ljudi koji su bliski Putinu, njegovih prijatelja, suradnika, onih koji drže mafijaški novac. Vi, ali i svi mi, moramo se suprotstaviti toj zločinačkoj skupini.', rekla je Julija Navaljnaja pred eurospkim zastupnicima u Strasbourgu.

Dodala je kako u ovom slučaju politička inovativnost podrazumijeva borbu protiv organiziranog kriminala, a ne političku utakmicu.

'Ne diplomatske note, nego istraga o financijskom malverzacijama. Ne izjave zabrinutosti, nego potraga za suradnicima mafije u vašim državama, za onim diskretnim odvjetnicima i financijerima koji pomažu Putinu i njegovim prijateljima da sakriju novac.'

Poručila je 'u ovoj borbi imate pouzdane suradnike - na desetke milijuna Rusa koji se protive Putinu, ratu i zlu kojeg on donosi' te zaključila: 'Putin mora odgovarati za ono što je učinio mojoj zemlji. Putin mora odgovarati za ono što je učinio jednoj miroljubivoj susjednoj zemlji. I Putin mora odgovarati za sve što je učinio Alekseju.'

Nakon njezinog obraćanja, riječ su dobili predstavnici klubova zastupnika.

Aleksej Navaljni umro je u zatvoru u Rusiji, 16. veljače. Bio je jedan od najpoznatijih oporbenih čelnika Rusije i žestoki kritičar predsjednika Vladimira Putina. Okolnosti njegove smrti su i dalje nerazjašnjene. Navljani je i dobitnik Nagrade Saharov za slobodu misli Europskog parlamenta 2021.

Sadržaj je dio projekta EU: Glas za Europu i realizira se u suradnji s Europskim parlamentom u Hrvatskoj.