OTVORENO

Raspudić: 'Ne slažem se s time da Plenković podsjeća na Sanadera. Sanader nije bio toliko bahat'

16.09.2020 u 22:53

Bionic
Reading

O burnom aktualnom prijepodnevu u Saboru u HRT-ovu Otvorenom razgovarali su Josip Borić, potpredsjednik Kluba zastupnika HDZ-a, Sabina Glasovac, potpredsjednica Kluba zastupnika SDP-a, Nino Raspudić, saborski zastupnik Mosta, Dario Hrebak, predsjednik HSLS-a, te Milan Vrkljan, predsjednik Kluba zastupnika Domovinskog pokreta

Saborski zastupnik Mosta Nino Raspudić u Otvorenom je rekao da je prvo aktualno prijepodne teško usporediti s onim prijašnjima.

'Teško je usporediti jer treba nešto reći o uvjetima. Umjesto 151 zastupnika, u sabornici je moglo biti samo njih 41. Umjesto da svi mogu postaviti pitanje premijeru, to je reducirano na četvrtinu svakog kluba. Također je skraćeno vrijeme govora u Saboru, čime je dobrim dijelom onemogućena normalna rasprava', ustvrdio je.

Rekao je i da se ne bi složio sa zastupnicom Ahmetović koja je danas rekla da ju premijer Plenković podsjeća na bivšeg premijera Sanadera. 'Sanader nije pokazivao toliku razinu bahatosti, barem se ja toga ne sjećam. Ovo što je Plenković danas pokazao je nečuveno', ustvrdio je Raspudić.

Potpredsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Josip Borić rekao je kako želi ispraviti netočnu tvrdnju Nine Raspudića.

'Gospodin Raspudić je novi zastupnik i ispravit ću ga odmah na početku - nikada svi saborski zastupnici nisu mogli postavljati pitanja na aktualnom satu jer bi to jednostavno predugo trajalo. Uvijek je kvotama bilo određeno koliko koji klub može postaviti pitanja. Dakle tu niste u pravu, to ovisi o broju zastupnika pojedinog kluba i određeno je Poslovnikom i dogovorom. Ždrijeba se da se ranije zna kojim se redoslijedom postavljaju pitanja, tako da tu korona ništa nije promijenila', rekao je Borić.

Kaže da se HDZ-u, a posebno premijeru, već dugo vremena pokušava imputirati određeni vid korupcije, što on odlučno miče od sebe i vrlo jasno odgovara na takva pitanja bilo kome tko mu tako nešto pokušava imputirati te da je razumljiva njegova reakcija.

Kao primjer naveo je SDP koji je, kako je rekao, svoj mandat temeljio na optužbama i kritikama HDZ-a.

S njim se nije složila potpredsjednica Kluba zastupnika SDP-a Sabina Glasovac.

'Naš prošli četverogodišnji mandat nije se ni po čemu bazirao samo i isključivo na kritikama i optužbama. Podsjetit ću da je jedno 70 posto zakona koje su vladajući donosili podržano od strane SDP-a i gotovo cijele oporbe. U protekle četiri godine SDP je podnio 40-ak zakonskih prijedloga, o amandmanima da i ne govorim, i svi su redom odbijeni', rekla je Glasovac.

Navela je kao primjer Zakon o obnovi Grada Zagreba nakon potresa, kada je većina sabornice bila za taj zakon pokušavajući ga konstruktivno popraviti putem amandmana. Kaže da je SDP radio to protekle četiri godine.

'Posao opozicije je da prati što radi Vlada i pokušava ispraviti 'krive Drine'. Točno je da smo četiri godine upozoravali na korupciju, točno je da smo u više navrata tražili interpelaciju o radu pojedinih ministara i na kraju se pokazalo da smo bili u pravu. Vi ste mandat završili time da vam je premijer smijenio 10 ministara sumnjajući na korupciju. Naravno da smo upozoravali i upozoravat ćemo i dalje. Puhat ćemo vam za vratom i dalje', poručila je Glasovac.

Borić je odgovorio da nije istina to da u proteklom amandmanu Vlada nije prihvaćala amandmane oporbe.

'Možda ne u tako velikom broju, ali dosta je ministara prihvaćalo pojedine amandmane oporbe. Drago mi je da smo u ovom mandatu krenuli tako da smo Zakon o obnovi Grada Zagreba donijeli prihvaćanjem 40-ak amandmana u izvornom ili djelomičnom obliku i da smo taj zakon izglasali sa 124 glasa. To pokazuje da u ovom mandatu s ovim zastupnicima možemo voditi ozbiljne rasprave, uz uzajamno poštovanje. Ovo što smo danas imali u nekoliko pitanja zaista nije bilo korektno', poručio je.

Predsjednik Kluba zastupnika Domovinskog pokreta Milan Vrkljan na današnjem je aktualnom satu branio ministra Beroša. Na pitanje voditelja jesu li njih dvojica prijatelji odgovorio je da to nema veze.

'Domovinski je pokret došao na političku scenu da uredi Hrvatsku onako kako očekuje prosječan Hrvat. Deficit HDZ-a i SDP-a je evidentan - jedni imaju afere jednu za drugom, a drugi imaju ideološki deficit', ustvrdio je Vrkljan.

Rast broja mandata desne opcije, a ipak pobjedu HDZ-a na izborima tumači skretanjem HDZ-a lijevo, u prostor SDP-a, koji je SDP 'definitivno izgubio'.

'Mislim da je to na tragu jedne politike u istočnoj Europi u zadnjih 30 godina - sve stranke koje su izvele istočnoeuropske zemlje iz komunizma i uvele ih u demokraciju nestale su s političke scene. Osim u Hrvatskoj. SDP definitivno dolazi na očekivane pozicije, a i HDZ će na idućim izborima', kaže Vrkljan, dodavši da će Domovinski pokret samo ovaj mjesec osnovati 100 ogranaka.

Rekao je da se ministar Beroš dokazao u dosadašnjem radu te ima kredibilitet i zato ga je danas branio, što ne znači, kako je naglasio, da će ga braniti na nekom budućem aktualnom satu ako izgubi taj kredibilitet. Osvrnuo se i na probleme hrvatskog zdravstva, dugove i nedostatak osoblja.

'Sustav je devastiran stručno, financijski i u svakom drugom obliku te je vrlo vjerojatno da će ove ili iduće godine doći do kolapsa. Ovakvu devastaciju nikad nismo imali. Zašto je to tako? Zato što su pojedinačni interesi određenih grupacija nadvladali društveni interes', ustvrdio je.

Predsjednik HSLS-a Dario Hrebak kaže da njemu današnje aktualno prijepodne nije bilo posebno dramatično, posebno ako se promatra u odnosu na prošli saziv Sabora, kada smo svjedočili, kako je rekao, tzv. pernarizaciji Sabora.

'Ali treba gledati širu sliku - mi smo mlada demokracija, samo 30 godina, kada pogledamo ostale europske zemlje. Prije toga smo 50 godina imali jednopartijski sistem i mi se tek sada učimo parlamentarnoj demokraciji. Svaki od saborskih zastupnika ima svoj stil, netko je temperamentniji, netko je malo manje temperamentan. Ono što se meni danas svidjelo, kada pogledamo cijelu raspravu, to je da je samo možda sedam, osam pitanja bilo malo, po mom mišljenju, izvan granice, a možda je i premijer mogao malo smanjiti reakciju. Ali ja to gledam i kao gradonačelnik: kada ti netko postavi neko očito zlobno pitanje, u tebi proradi samoobrana - čekajte, napadate me, a nemate nikakve osnove za to', objašnjava Hrebak.