ŠESTICA NIZOZEMSKE

Raskošno 'oranje', nesretni Englezi i očajni Portugal

02.06.2012 u 23:32

Bionic
Reading

Nizozemska nogometna reprezentacija na sjajan je način odradila posljednju provjeru uoči Europskog prvenstva. Isto se ne može reći i za Portugal

Nizozemci su deklasirali Sjevernu Irsku u Amsterdamu 6-0, dok je Portugal u Lisabonu izgubio od Turske 3-1.

Već do poluvremena 'tulipani' su imali vodstvo 4-0 dvama golovima Robina van Persieja te jednim Ibrahima Afellaya i Wesleyja Sneijdera. U nastavku se Afellay upisao u strijelce drugi put, a točku na 'i' postavio je napadač Feyenoorda Ron Vlaar na asistenciju Barceloninog krilnog igrača.

Portugalci predvođeni Cristianom Ronaldom nisu mogli imati neuvjerljiviju uvertiru u Euro na kojem će zaigrati u 'skupini smrti' s Nizozemskom, Njemačkom i Danskom. Nakon što su prije tjedan dana odigrali tek 0-0 protiv Makedonije, sada su izabranici Paula Benta poraženi kod kuće od Turske.

Bio je Portugal dominantna momčad, kako u posjedu lopte (58 posto), tako i udarcima prema golu (27-5), ali Turci su koristili svoje prilike. Dvama golovima napadača Toulousea Umuta Buluta vodila je Turska 2-0 nakon 52 minute igre. U 57. minuti smanjio je Nani na asistenciju Ronalda, a u 64. minuti dosuđen je jedanaesterac za Portugal nakon prekršaja Emrea Belozoglua nad Miguelom Lopesom. Izvođač je bio Ronaldo, ali je udarac s bijele točke Realove zvijezde u donji desni kut pročitao i obranio Volkan Demirel.

U samoj završnici susreta, u 88. minuti, postignut je i četvrti gol, i to nakon zbrke u portugalskoj obrani. Ricardo Costa je pri šeprtljavom pokušaju izbijanja lopte napucao suigrača Pepea neposredno pred gol-crtom, pa se defenzivcu Reala pripisuje autogol.

Englezi su golom Wellbecka svladali Belgiju koja je imala inicijativu u utakmici, ali trener Hodgson ima punu glavu briga. Zbog ozljede čeljusti upitan je nastup na Euru Chelseajevog braniča Cahilla, a lakše je ozlijeđen (zadnja loža) i John Terry. Ako Englezi ostanu samo na Lescottu i Jagielki na stoperskim pozicijama, ne piše im se dobro u Ukrajini. 

Pripremne utakmice:

Danska - Australija 2-0 (Agger 32-11m, Bjelland 68)
Nizozemska - Sjeverna Irska 6-0 (Van Persie 11, 29, Sneijder 15, Afellay 37, 52, Vlaar 78)
Engleska - Belgija 1-0 (Welbeck 37)
Poljska - Andora 4-0 (Obraniak 13, Lewandowski 37, Blaszczykowski 39-11m, Wasilewski 77)
Portugal - Turska 1-3 (Nani 57 / Bulut 35, 52, Pepe 88-ag)

Nizozemska raskoš u punom sjaju
Sjajno izdanje Turaka protiv Portugala