privremeni zaštićeni status

Raskol zbog više od 60.000 migranata u New Yorku, političare hvata panika

25.09.2023 u 16:04

Bionic
Reading

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena odobrit će privremeni zaštićeni status državljanima Venezuele koji su stigli u SAD prije srpnja 2023., javljaju američki mediji. To bi trebalo olakšati situaciju u New Yorku, čiji gradski oci imaju ograničene resurse za zbrinjavanje više od 60.000 pristiglih migranata. Dužnosnici kažu da je oko 40 posto migranata koji su stigli od prošle godine upravo iz Venezuele

Migranti i dalje masovno pristižu u New York te imaju privremeni smještaj u šatorima, poslovnim zgradama, pa i hotelima. Svoja vrata ljudima u nevolji otvorio je i Roosevelt, jedan od najvećih hotela na Manhattanu s oko tisuću soba, pred kojim umorni migranti, iskrcani iz autobusa nakon dugog puta s južne granice SAD-a, strpljivo čekaju na ulazak, slušajući upute na španjolskom jeziku koje im upućuju pripadnici Nacionalne garde u borbenoj spremi.

Nakon konzultacija s partnerima, ministar domovinske sigurnosti Alejandro Mayorkas utvrdio je da je 18-mjesečno produljenje i ponovno odobravanje privremenog zaštićenog statusa opravdano s obzirom na pojačane nestabilnosti u Venezueli i nedostatka sigurnosti zbog dugotrajnih humanitarnih, sigurnosnih, političkih i ekoloških uvjeta, navelo je ministarstvo.

Uz novi status, stotine tisuća migranata postaju kvalificirani za radnu dozvolu. Gradonačelnik New Yorka Eric Adams i guvernerka Kathy Hochul 'pritiskali' su Bidena da upotrijebi svoju izvršnu vlast i izbriše razdoblje čekanja od 180 dana za prijavu za radnu dozvolu. Također, Bidenova administracija planira ubrzati izdavanje tih dozvola s novim rokom od 30 dana. Biden se našao pod pritiskom demokrata, uključujući Hillary Clinton, pa i prijetnjama o uskraćivanju donacija njegovoj izbornoj kampanji, zbog oklijevanja u rješavanju migrantskog problema. Bijela kuća uzvratila je tvrdnjom da je predsjednik 'pozvao Kongres da usvoji sveobuhvatnu imigracijsku reformu od svog prvog dana na dužnosti'.

  • +6
Migranti u New Yorku Izvor: EPA / Autor: JUSTIN LANE

Prije nekoliko tjedana procurili su prijedlozi Bidenove administracije o smještaju dijela njujorških migranata u 11 objekata u državnom vlasništvu, uključujući porezni ured na Long Islandu, zračnu luku Atlantic City u susjednoj saveznoj državi New Jersey i aerodrom Massena, udaljen gotovo 600 kilometara od NYC-a, u udaljenom okrugu St. Lawrence na granici s Kanadom. Ministarstvo domovinske sigurnosti poslalo je taj popis s predloženim lokacijama gradonačelniku Adamsu kao moguće lokacije za premještanje migranata.

>>> Rekordan broj migranata kreće prema američkoj granici

Ured njujorške guvernerke Kathy Hochul ponovio je da oni niti mogu niti žele prisiljavati druge dijelove SAD-a da daju utočište migrantima, niti će od tih migranata tražiti da se presele u druge dijelove države protiv svoje volje. Eskalirajući sukob između Bidenove administracije i dužnosnika New Yorka oko toga kako najbolje postupati s migrantima razotkrio je raskol među nekim od najistaknutijih demokrata u zemlji uoči predsjedničkih izbora 2024.

  • +3
Joe Biden u UN-u Izvor: EPA / Autor: JUSTIN LANE

Gradonačelnik Adams mjesecima je javno kritizirao Bidenovu administraciju zbog nespremnosti da pomogne gradu s logistikom i troškovima zbrinjavanja migranata. Stotine migranata i dalje pristižu svaki tjedan, a grad je u proteklih 18 mjeseci postavio više od 200 improviziranih skloništa u šatorima te raznim komercijalnim, gradskim i državnim objektima. Gradski dužnosnici nedavno su procijenili da bi trošak mogao doseći 12 milijardi dolara u trogodišnjem razdoblju, a ono završava u srpnju 2025., izvijestio je Bloomberg krajem kolovoza.

Jedno mjesto na popisu oko kojeg su se lokalni i savezni dužnosnici već dogovorili je Floyd Bennett Field u Brooklynu, što je guvernerka Hochul posebno zahtijevala. Upravo su ona i guverner Adams tražili od Bidena da hitno oslobodi državna sredstva za upravljanje krizom te da odobri privremeni zaštićeni status nekim migrantima, što bi ubrzalo proces i omogućilo im legalno raditi u SAD-u. Štoviše, više od 100 njujorških biznismena zajedničkim pismom pozvalo je na ubrzano izdavanje radnih dozvola za migrante. Zagovornici prava tražitelja azila rekli su da su neke predložene lokacije predaleko za realizaciju mogućnosti zapošljavanja, ali i od pristupa pravnim uslugama te medicinskoj skrbi.

Prijedlogom da se za smještaj migranata koristi aerodrom kod Atlantic Cityja osobito su nezadovoljni dužnosnici iz New Jerseyja. Guverner Phil Murphy i drugi državni demokrati, od kojih su mnogi prethodno obećali da će od New Jerseyja napraviti 'državu utočište', munjevito su reterirali.

'Atlantic City bio je vječno odlagalište', rekao je gradonačelnik Marty Small Sr. na konferenciji za novinare. Politički 'vrući krumpir' - smještaj velikog broja migranata iz New Yorka - prijeti nacionalizacijom izbora u toj državi, u kojoj je Bidenov rejting potonuo, a demokratski senator Bob Menendez pod pritiskom je da podnese ostavku nakon što su ga federalne vlasti optužile za podmićivanje.

Sara Cullinane, direktorica grupe za podršku migrantima Make the Road NJ, kaže da demokrati riskiraju otuđenje svoje biračke baze.

'Mnogi građani New Jerseyja imaju roditelje useljenike. Država smo imigranata, a sad otuđujemo te birače i borimo se protiv izbjeglica koji bježe zbog svoje sigurnosti. To su ljudi koji bježe od nasilja, nesigurnih uvjeta. Moramo biti gostoljubiva država. Moramo podržati te vrijednosti', kazala je Cullinane za Politico.

Murphy je u međuvremenu istaknuo da je New Jersey primio mnoge afganistanske imigrante nakon povlačenja SAD-a iz te zemlje 2021., ali tada je savezna vlada uskočila s resursima i dobrim upravljanjem, što sada izostaje.

Izvršni direktor okruga Atlantic Dennis Levinson, republikanac, rekao je kako ne misli da će migranti biti smješteni u New Jerseyju jer je ta ideja 'apsurdna od samog početka'. Ali i dalje smatra da bi demokrati trebali odgovarati za to na parlamentarnim izborima.

'Ti samozadovoljni, pompozni pojedinci koji su željeli pokazati da su puno bolji, mnogo suosjećajniji od [Trumpa] kada su htjeli učiniti svoje države državama utočištima, a svoje gradove gradovima utočištima - pazite što želite', rekao je Levinson.