dramatično povećanje

Rekordan broj migranata kreće prema američkoj granici

22.09.2023 u 10:12

Bionic
Reading

Tisuće migranata prešle su u Sjedinjene Države proteklih dana, od Kalifornije do Teksasa, a mnogo ih još stiže autobusima i teretnim vlakovima u meksičke pogranične gradove nakon rekordnih migracijskih tokova južnije, što predstavlja novi izazov za američkog predsjednika Joea Bidena

Dramatično povećanje duž granice - osobito u San Diegu u Kaliforniji, te u teksaškim gradovima El Pasu i Eagle Passu - označava prekretnicu nakon što su brojke drastično pale posljednjih mjeseci, a to bi moglo stvoriti nove političke probleme Bidenu koji kreće u izbornu sezonu.

Biden je u svibnju pokrenuo novu politiku za odvraćanje ilegalnih prelazaka, uključujući deportaciju migranata i zabranu ponovnog ulaska na pet godina, dok se njegova administracija borila s rekordno velikim migracijama. Unutar mjesec dana strože mjere smanjile su stopu prelaska granice za oko 70 posto.

No nedavni porast broja dolazaka na granicu, u kombinaciji sa znatno većim brojem ljudi na putu prema sjeveru preko Srednje i Južne Amerike - vozeći se opasnim teretnim vlakovima kroz Meksiko - sugerira da učinak mjera odvraćanja popušta.

Stručnjaci kažu da SAD-u nedostaje kapaciteta za zadržavanje i obradu migranata na granici, što administraciji često onemogućuje provedbu oštrih kazni koje je najavila u svibnju.

Kao rezultat toga, neki tražitelji azila koji ilegalno prelaze bivaju pušteni u SAD s budućim datumom suđenja, umjesto da budu deportirani.

"(Bidenova administracija) donijela je pametnu strategiju, ali nema resurse ni kapacitet da je provede", rekao je Andrew Selee, voditelj Instituta za migracijsku politiku.

Odgovarajući na pitanja Reutersa, američka Carinska i granična služba (CBP) rekla je da "sigurno i učinkovito" obrađuje migrante i da će nametnuti posljedice, uključujući deportaciju, migrantima bez zakonske osnove za ostanak u zemlji.